"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Енергоатом" заперечує купівлю палива для АЕС через посередників

Четвер, 23 серпня 2012, 11:54

НАЕК "Енергоатом" спростовує інформацію про нібито непрозорі схеми розрахунків за постачання ядерного палива з використанням фірм-посередників.

Про це йдеться в коментарі керівництва "Енергоатому", передає DT.UA.

В "Енергоатомі" нагадали, що видання "Економічна правда" для обґрунтування твердження про "непрозорі схеми" посилається на звіт аудиторів Держфінінспекції.

"Насправді ситуація з поставками виглядає наступним чином: закупівля ядерного палива для українських АЕС здійснюється за прямими контрактами з його виробниками - російською паливною компанією ВАТ "ТВЕЛ" і шведською компанією Westinghouse Electric Sweden AB, що входить до складу транснаціональної компанії Westinghouse", - відзначили в компанії.

Реклама:

"При цьому компанія Westinghouse, як і більшість інших виробників ядерного палива, виробляє для замовників виключно фабрикацію паливних збірок. У цьому випадку збагачений уран, що становить основну вартість палива (80-85%), купується експлуатуючими компаніями самостійно за окремими контрактами", - йдеться в коментарі керівництва.

"З цією метою в 2010 році "Енергоатом" провів міжнародний відкритий конкурс, за підсумками якого постачальником послуг зі збагачення урану була обрана російська компанія ВАТ "Техснабекспорт". Поставки матеріалів і послуг ядерно-паливного циклу російського походження здійснюються на світовому ринку виключно через ВАТ "Техснабекспорт", в тому числі через його дочірні компанії, які розподілені за регіональним принципом. При цьому російські збагачувальні підприємства не укладають прямі контракти з замовниками", - заявили в НАЕК.

У компанії особливо підкреслили, що Internexco Gmbh є дочірньою компанією ВАТ "Техснабекспорт", рівень ціни за контрактом між НАЕК "Енергоатом" і Internexco Gmbh відповідає конкурсним пропозиціям ВАТ "Техснабекспорт".

"Таким чином, компанія Internexco Gmbh не є посередником у розрахунках з компанією Westinghouse Electric Sweden AB за виробництво і поставки ядерного палива, а є постачальником ядерного матеріалу (збагаченого урану), який згідно з умовами укладеного між "Енергоатомом" і компанією Westinghouse контракту на постачання ядерного палива повинен бути наданий "Енергоатомом" компанії Westinghouse", - йдеться в повідомленні НАЕК.

Нагадаємо, нещодавно уряд звільнив з посади президента НАЕК "Енергоатом" Юрія Недашковського.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: