Через вступ Росії у СОТ "Газпром" може втратити держпідтримку

Вівторок, 21 серпня 2012, 10:44

"Газпром" може втратити держпідтримку і монополію на газопроводи в результаті вступу Росії у СОТ.

Про це йдеться в листі Міненерго, направленому в уряд, де міністерство спільно з газовим концерном проаналізували наслідки приєднання країни до СОТ, передає "Лєнта.ру".

Як наголошується в листі, монополія на газопроводи та інші види держпідтримки надавалися "Газпрому" в обмін на підтримання низьких цін на газ для російських споживачів.

У листі також йдеться, що заплановане Мінфіном різке підвищення ПВКК (податок на видобуток корисних копалин) на газ суперечить правилам торгової організації.

Реклама:

Збільшення податкового навантаження на "Газпром" знизить рентабельність внутрішніх продажів монополії, що заборонено зобов'язаннями Росії при приєднанні до СОТ.

Зараз тарифи "Газпрому" на продаж газу всередині країни "встановлюються нижче економічно обґрунтованого" рівня.

Через недостатній рівень рентабельності внутрішніх продажів "Газпром" не може отримати достатньо коштів для вкладень у видобуток і транспортування газу для споживачів у Росії.

У "Газпромі" не раз відзначали, що з 2000-го по 2008 роки поставки газу на внутрішній ринок через встановлюваних урядом цін були для концерну збитковими.

Мінімальної рентабельності монополії вдалося досягти тільки в 2009 році, проте, як вважають в "Газпромі", вона все одно є низькою.

У підсумку з 2006 року російська влада вирішила поступово вивести внутрішній ринок газу на рівнодохідні ціни в порівнянні з експортними поставками.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!