"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Німеччині думають про припинення виробництва бензину з біоетанолом

Понеділок, 20 серпня 2012, 14:41

У Німеччині дискутують стосовно доцільності припинення виробництва бензину Е10, до якого домішують етанол, одержаний з зерна.

В першу чергу це пов’язано з поганим урожаєм цьогоріч і подорожчанням харчів, передає Deutsche Welle.

Аргументи на користь припинення продажу цього бензину через рекордні ціни на харчі лунають дедалі гучніше.

До вимоги міністра з розвитку Дірка Нібеля припинити виробництво Е10 долучилися і Зелені, і природозахисні організації, і захисники прав споживачів.

Реклама:

"Запровадження біопального всюди стало хибним шляхом – і в Німеччині, і в США, де вже близько 40% урожаю кукурудзи йде на виробництво етанолу", - сказав керівник організації Foodwatch Тіло Боде.

Експерт з аграрних питань організації Greenpeace Мартін Гофштеттер також заявив, що відмова від пального, у складі якого 10% біоетанолу, має сенс з огляду на ситуацію зі зменшенням обсягів зерна у всьому світі.

Таку ж позицію зайняла і німецька природозахисна організація BUND.

Однак лунають й інші точки зору. Зокрема, виробник біопального Südzucker теж долучився до дискусії.

"Ці дебати у Європі я вважаю перебільшеними", - сказав керівник цієї компанії Вольфґанґ Геер в інтерв'ю Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

На його переконання, ознак того, що збільшення виробництва біоетанолу призводить до зменшення кількості продуктів харчування, немає.

Тим часом у всьому світі зростають ціни на харчі, чому посприяла також посуха в США та Індії.

Критики застерігають, що потреба в кукурудзі та пшениці для виробництва етанолу, який домішують до бензину Е10, лише додатково збільшить ціни.

ООН теж застерігає від продовольчої кризи.

Натомість в об'єднанні німецьких виробників біопального VDB вважають ймовірну заборону Е10 символічним кроком, оскільки "переважна більшість глобального попиту на зерно надходить не від виробників біоетанолу, а з тваринницького сектору", - заявив керівник об'єднання Ельмар Бауманн.

За його словами, з німецького урожаю зерна 2011 року на виробництво біоетанолу пішло близько 4%, що становить приблизно 0,1% від усього світового урожаю зернових.

Тому, на його переконання, заборона Е10 у Німеччині не здатна допомогти бідним країнам.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: