Беліз може оголосити про дефолт

Понеділок, 20 серпня 2012, 14:27

Невелика держава Беліз, що знаходиться в Центральній Америці, оголосила про вичерпання грошових ресурсів і заявила, що не може платити за боргами.

Про це передає "Інтерфакс-Україна" з посиланням на газету The Wall Street Journal.

При цьому країна зайняла жорстку позицію відносно своїх кредиторів: вона вимагає, щоб їй пробачили 45% боргу або відстрочили його погашення на 15 років.

В іншому випадку Беліз не має наміру здійснювати черговий платіж за боргом на суму 23,1 млн доларів 20 серпня.

Реклама:

У випадку, якщо країна і тримачі її облігацій не досягнуть домовленості до 19 вересня, Беліз оголосить про дефолт за боргом на загальну суму 543,8 млн доларів - це буде перший суверенний дефолт з березня 2011 року, коли було підписано угоду про списання 53,5% боргу Греції.

Кредитори наголошують, що Беліз не оголошував їм безпосередньо про намір пропустити черговий платіж за боргом, а повідомлення про це було опубліковано на сайті Центробанку країни.

Інвестори та аналітики заявляють, що шоковані пропозицією Белізу.

Країни, які ще не оголосили про дефолт, традиційно просять списати менше 10% боргу, відзначає аналітик лондонської інвесткомпанії Exotic Габріель Штерн.

Провівши переговори з інвесторами про реструктуризацію боргу в 2007 році, Беліз домовився про збільшення терміну обігу своїх облігацій, що дозволило йому зменшити регулярні платежі, зберігши обсяг боргу незмінним.

"Ці умови реструктуризації боргу будуть одними з найгірших в історії", - відзначив глава підрозділу стратегії на emerging markets Scotiabank в Нью-Йорку Джо Коган.

Міністр фінансів Белізу Джозеф Вайт заявив, що інвестори були в достатній мірі попереджені про ймовірність реструктуризації боргу країни.

За його словами, запропоновані умови необхідні для покриття бюджетного дефіциту Белізу.

Вартість облігацій Белізу різко знизилася після публікації на сайті Центробанку пропозиції інвесторам 8 серпня, рейтингове агентство Standard & Poor's погіршило рейтинг країни до "CC", що на два ступені вище дефолтного рівня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: