МВФ радить Росії посилити бюджетну і монетарну політику

Четвер, 2 серпня 2012, 17:51

Росії необхідно застосувати жорстку грошово-кредитну політику, щоб захиститися від ризику перегріву і знизити інфляцію.

Про це говориться в заяві МВФ, пише Reuters.

Директори МВФ "рекомендували шлях амбітної бюджетної консолідації, щоб знизити тиск перегріву і вразливість", йдеться в заяві.

В останні місяці МВФ неодноразово повторював, що російській економіці, ймовірно, загрожує перегрів.

Реклама:

Це означає, що попит зростає швидше, ніж потенційне виробництво, приводячи до прискорення інфляції.

У заяві МВФ прогнозує, що російська економіка зросте приблизно на 4% як в 2012, так і в 2013 році, що незначно перевищує оцінку базового потенціалу зростання.

Фонд указав, що, хоча зростання цін сповільнюється в останні місяці, його оцінка базової інфляції залишається високою, на рівні близько 6%.

Фонд очікує, що інфляція прискориться до 6,5% до кінця року з 4,3% в червні.

Такий прогноз означає, що російський Центробанк не зможе утримати зростання цін у рамках запланованого на 2012 рік діапазону 5-6%.

Заклик МВФ до бюджетної консолідації також відображає його давні занепокоєння з приводу високого російського ненафтового дефіциту бюджету - показника бюджету, з якого виключені нафтові податки.

Фонд зазначає, що, хоча ненафтовий дефіцит бюджету зменшився до 9,8% ВВП в 2011 році з 12,7% в 2010 році, він зросте приблизно на 1% ВВП в 2012 році.

МВФ відзначив, що ефективну бюджетну консолідацію також необхідно підтримувати за допомогою структурних реформ, включаючи пенсійну реформу.

"Завдання на найближче майбутнє - управляти внутрішнім попитом, щоб уникнути перегріву, а на середньострокову перспективу - повністю реалізувати значний потенціал Росії до зростання", - вказав фонд.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: