"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Клименка не врахували думку бізнесу в проекті фіскальної реформи

Четвер, 2 серпня 2012, 11:29

Двотижневі консультації Державної податкової служби з бізнесом та експертами не переконали податківців відмовитися від своїх ініціатив, запропонованих в рамках реформування фіскальної системи.

Про це пише газета "Комерсант-Україна".

Державна податкова служба завершила перший етап громадського обговорення свого бачення реформи податкової системи, що почався в середині липня, і в середу розіслала експертам і асоціаціям перші узагальнення версію змін до Податкового кодексу та інші законодавчі акти.

Наданий членам робочої групи законопроект не дуже відрізняється від більш ранньої концепції. В ДПСУ не відмовилися від його ключових положень.

Реклама:

Всі також пропонується знизити ставку ПДВ з 20% до 12% на імпорт/реімпорт товарів і послуг, а також електроенергію, газ, нафту і воду.

Всі інші операції на внутрішньому ринку будуть обкладатися 7% податком.

Під додаткове оподаткування в 2% обороту (з 1 січня по 1 липня 2013 року - 2,5%) будуть підпадати практично всі зазначені вище операції, а також експорт.

В ДПСУ все так же пропонують знизити навантаження на фонд оплати праці з одночасним існуванням прогресивної шкали податку на доходи фізичних осіб.

10% буде стягуватися з доходів на рівні 1,4 мінімальної зарплати (зараз це приблизно 1502 грн).

З суми вище цього показника, але не більше десятикратного розміру мінімальної зарплати, буде стягуватися 15%. А з більш високих доходів потрібно буде платити 20%.

Соціальну пільгу в розмірі прожиткового мінімуму для працездатних, яка з 2015 року була б застосована для всіх платників, вирішили залишити, зокрема, для матерів-одиначок, вдів, а також тих, хто виховує дитину-інваліда.

Єдиний соцвнесок, як і було запропоновано спочатку, складе 15% для всіх платників.

У той же час законопроект містить нові норми, які навряд чи міг запропонувати бізнес, наприклад повернення до відшкодування ПДВ облігаціями.

Вони будуть випущені на суму податку за період до 1 січня 2013 року.

У прес-службі ДПСУ стверджують, що це лише один з варіантів повернення податку, і його підтримав ряд підприємств.

"Оформлення повернення ПДВ паперами буде тільки на добровільній основі", - додають у прес-службі.

Але, на думку директора економічного департаменту Українського союзу промисловців і підприємців Юлії Дроговоз, держава таким чином визнає, що проблема з відшкодуванням не вирішена, а борги зростають.

Не в повному обсязі реалізована ідея ДПС про ліквідацію всіх податкових пільг.

Запропоновано стягувати ПДВ з операцій з поставки продуктів дитячого харчування, технічних засобів реабілітації та легкових автомобілів для інвалідів, національних фільмів (і їх демонстрації), лікарських препаратів, благодійної допомоги, книговидання.

Пільг, як з ПДВ, так і з прибутку, позбудуться літакобудівники.

Буде ліквідовано спеціальний режим оподаткування в сільському, лісовому і рибному господарствах.

Податок на прибуток доведеться платити легкої промисловості, машинобудуванню для агарного сектора, виробникам біопалива, готелям.

Але пільги по ПДВ залишаться, зокрема на послуги освіти, медицини, при імпорті газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: