Екс-міністр вважає, що Фірташ може не повернути державі комбінати

П'ятниця, 17 серпня 2012, 13:13

Якщо приватизація "Кримського титану" відбудеться в одні руки, то Вільногірський і Іршанський комбінати можуть залишитися у нового власника назавжди.

Про це екс-міністр промисловості України Валерій Мазур пише на сайті видання "Дело".

Екс-міністр промисловості (в 1995-1997 роках) сумнівається в об'єктивному та прозорому конкурсі при продажі держпакета акцій "Кримського Титану".

За його словами, головним претендентом на купівлю держпакета (50% плюс 1 акція) "Кримського Титану" є компанія Ostchem Germany GmbH Дмитра Фірташа, яка вже володіє пакетом 50% мінус 1 акція цього підприємства.

Реклама:

"За оцінками експертів, вказаний держпакет акцій "Кримського Титану" коштує 400-500 млн доларів", - заявив Мазур.

"Немає сумніву в тому, що покупці заплатять таку суму, якщо продаватися держпакет буде на відкритому аукціоні. На сьогоднішній день "Кримський Титан" - це приватна, а не публічна компанія, і природно, переважне право на купівлю держпакета буде належати Ostchem Germany (входить в Group DF Дмитра Фірташа)", - зазначив експерт.

На його думку, про відкритий аукціон та участь в ньому інших іноземних і вітчизняних гравців говорити поки передчасно.

"Якщо відбудеться приватизація в одні руки "Кримського титану" без повернення в держвласність Вільногірського і Іршанського комбінатів, то потім у нового власника вони можуть залишитися назавжди. Адже кожен із цих комбінатів коштує 3-5 мільярдів доларів. Тобто, мова йде про можливе нанесення шкоди національним інтересам в особливо великих розмірах", - повідомив Мазур.

Нагадаємо, на початку 2012 року ФДМУ і ПрАТ "Кримський титан" підписали угоду про продовження оренди Іршанського гірничо-збагачувального комбінату (Житомирська обл.) і Вільногірського гірничо-металургійного комбінату (Дніпропетровська обл.) до вересня 2014 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: