Податкові пільговики в США виплатили топ-менеджерам мільйони доларів

П'ятниця, 17 серпня 2012, 11:34

Зарплати керівників в 26 найбільших компаніях і банках США в 2011 році перевищили сплачені корпораціями федеральні податки.

Про це йдеться в дослідженні, проведеному аналітичним інститутом Institute for Policy Studies (IPS), передає "Лєнта.ру".

Серед таких компаній опинилися, наприклад, Citigroup, Abbott Laboratories, AT & T, AIG і Ford.

В середньому, за даними IPS, в 2011 році виплати виконавчим директорам у зазначених 26 корпораціях становили 20,4 мільйона доларів - на 23% більше порівняно з 2010 роком.

Реклама:

При цьому за рахунок податкових субсидій самі компанії або заплатили мінімальний корпоративний податок (менший за розміром, ніж зарплата керівника), або отримали багатомільйонне податкове вирахування (позбавившись від необхідності платити корпоративний податок).

Як зазначає IPS, отримані корпораціями податкові відрахування ніяк не можна пояснити низькими прибутками.

Сукупний доподатковий прибуток 26 корпорацій за рік перевищив мільярд доларів.

Однак відрахування тільки чотирьом компаніям зі списку обійшлися платникам податків у 14,4 мільярда доларів на рік.

Наприклад, в Halliburton податкове вирахування перевищило мільярд доларів; таким чином компанія, чий доподатковий прибуток перевищив 4 мільярди, фактично отримала від держави додатковий мільярд доларів замість виплати корпоративного прибуткового податку.

У той же час зарплата глави Halliburton Девіда Лесара становила за рік майже 16 мільйонів доларів.

Зарплата генерального директора Citigroup Вікрама Пандіта в 2011 році становила 14,9 мільйона доларів, а сам банк отримав податкове вирахування на 144 мільйони.

В Abbott Laboratories керівник Майлз Уайт заробив за рік 19 мільйонів доларів, у той час як його компанія змогла скоротити податкове навантаження на 586 мільйонів.

Як вказує IPS, самі топ-менеджери не тільки отримали щедру компенсацію за свою роботу, а й змогли скоротити особисте податкове навантаження завдяки пільгам для заможних платників податків.

У минулому році в США було опубліковано ще одне дослідження, проведене громадською організацією "Громадяни за податкову справедливість" (Citizens for Tax Justice) та Інститутом оподаткування і економічної політики.

Результати роботи показали, в 2008-2010 роках 30 компаній зі списку Fortune 500 (найбільших в США) не виплачували федеральних податків взагалі, а 78 не платили податків хоча б один рік з трьох.

При цьому податкові субсидії для цих корпорацій становили 224 млрд доларів при сукупному прибутку в 160 мільярдів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: