США залишили за собою право на санкції щодо Росії

П'ятниця, 17 серпня 2012, 09:27

Президент США Барак Обама з 17 серпня продовжив на рік дію обмежень на торгівлю з країнами, що становлять загрозу для національної безпеки США.

Торгівля з ними регулюється законом "Про міжнародні надзвичайні економічні повноваження" (IEEPA), пишуть "Ведомости".

Росія підпадає під цей закон з 2000 року нарівні з Сирією, Іраном, Білоруссю, Північною Кореєю.

Причини включення в список можуть бути різними, для Росії - її запаси високозбагаченого урану (32 реактора потужністю 24 ГВт).

Реклама:

Закон IEEPA дозволяє президенту США контролювати і забороняти практично будь-які економічні операції з власністю іноземної держави, а також заморожувати рахунки та конфісковувати активи.

Санкції активно застосовувалися Джорджем Бушем під час війни в Іраку (заморожено 1,7 млрд доларів активів) і під час конфлікту в Лівії (50 млрд доларів, дані Council of Foreign Relations).

Найвідомішим обвинуваченим за IEEPA був засновник трейдерської компанії Glencore Марк Рич за незаконну торгівлю з Іраном під час ембарго в 1979-1981 роках.

Приватним особам за IEEPA загрожує позбавлення волі до 20 років і штраф до 1 млн доларів.

Закон накладає арешт на російські активи і майно, що відносяться до ядерних об'єктів і програм щодо високозбагаченого урану, говорить співробітник "Росатома": це потрібно, щоб забезпечити виконання угоди від 1993 року, що передбачає переробку 500 тонн збройового урану в паливо для атомних електростанцій США.

Втім, закон таїть загрозу для Росії. Порушення торгових санкцій, введених США стосовно будь-якої країни, також вважається злочином за IEEPA, пояснив співробітник конгресу США.

Росія, незважаючи на рекомендації Вашингтона, співпрацює з Тегераном щодо АЕС в Бушері.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: