Китайська влада визнала проблеми з економікою

Четвер, 16 серпня 2012, 14:27

Керівник китайського уряду Вень Цзябао заявив, що економіка країни "перебуває під тиском" і що проблеми можуть тривати певний час.

Водночас, він наголосив, що влада КНР зробить все необхідне, аби досягти запланованих показників економічного зростання, незважаючи на перешкоди, передає ВВС.

"У нас є всі умови та можливості, і ми упевнені, що досягнемо цьогорічних цілей як щодо розвитку економіки, так і соціальної сфери", - сказав китайський прем'єр.

Він також заявив, що невисока інфляція розширює коло можливостей для стимулювання економічного зростання.

Реклама:

Заяви Вень Цзябао стали офіційним визнанням різкого уповільнення китайської економіки, про що вже певний час говорять експерти та оглядачі ринку.

Як відомо, економіка Китаю потерпає від різкого скорочення зовнішнього попиту на китайські товари, тоді як внутрішній ринок країни не є настільки платоспроможним, аби "поглинути" зайві товари.

У першому кварталі 2012 року китайська економіка, друга за розмірами у світі після американської, зросла лише на 7,6%.

Для Китаю такі темпи росту є найгіршими за останні три роки - від минулої економічної кризи.

Оприлюднені раніше дані про скорочення експорту та імпорту також засвідчили падіння як зовнішнього попиту на китайські товари, так і внутрішнього попиту на імпорт через зменшення платоспроможності населення КНР.

Тим часом економічна ситуація в ЄС та США - найбільших ринках для китайських товарів - і надалі залишається складною. Відтак, китайський експорт у найближчому майбутньому навряд чи зростатиме.

Все це змушує китайський уряд замислитися над заходами, які б простимулювали економіку.

Центральний банк країни уже двічі зменшував облікову ставку, а також послабив норми резервування для банків, намагаючись зробити кредити дешевшими.

Український уряд часто наводить Китай як приклад успішної економічної політики.

В останні місяці Китай активно просуває свої кредитні проекти в Україні, а Київ, за умов, коли позичання у МВФ, Росії та на вільному ринку ускладнилося, із ентузіазмом розраховує на китайські кредити.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: