Янукович ветував "лотерейний" монополізм держави

Четвер, 16 серпня 2012, 09:22

Президент Віктор Янукович застосував право вето до ухваленого парламентом 5 липня закону "Про державні лотереї в Україні", яким передбачалося виключне право держави на розповсюдження лотерей.

Про це ідеться у повідомленні прес-служби глави держави.

На думку президента, цим законом встановлюється надмірне державне регулювання господарської діяльності оператора державних лотерей, яке обмежує конкуренцію в цій галузі, а отже, створює ризик порушення норми про те, що держава забезпечує захист конкуренції у підприємницькій діяльності.

"За таких обставин вважаю за доцільне утриматися від введення: обмеження кількості операторів державних лотерей, які здійснюють діяльність в Україні; проведення конкурсного відбору операторів державних лотерей", - говорить він.

Реклама:

"Але необхідно встановити більш жорсткі вимоги до операторів державних лотерей, передбачивши наявність досвіду роботи на лотерейному ринку. Також пропоную визначити, що вимоги, за якими проведення державних лотерей є виключним видом господарської діяльності оператора державних лотерей, не поширюються на державні банки", - ідеться у пропозиціях Януковича до закону.

Крім того, президент пропонує передбачити, що ліцензування з випуску та проведення лотерей здійснюється відповідно до закону "Про ліцензування певних видів господарської діяльності".

Також Янукович вважає за необхідне вилучити із закону "Про державні лотереї в Україні" питання обов'язкового створення Кабінетом міністрів відповідного дорадчо-консультативного органу.

Недостатньо обґрунтованим глава держави вважає положення, згідно з якими на операторів державних лотерей не поширюються обмеження, встановлені законодавством, щодо граничних розмірів виплат готівкою, а також дотримання лімітів готівки у касі.

"З цього приводу слід зауважити, що останніми роками у світі спостерігається швидкий розвиток безготівкових розрахунків. Такі розрахунки є безпечними та ефективними і грають вирішальну роль в успішному функціонуванні фінансової системи держави. Саме завдяки переходу на безготівкові розрахунки багатьом державам Заходу вдалося побороти корупцію і тіньову економіку. У зв'язку з цим пропоную утриматися від встановлення щодо операторів державних лотерей зазначеного винятку", - ідеться у пропозиціях президента.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: