Деякі українські агрохолдинги виграють від високих цін на зерно - Fitch

Середа, 15 серпня 2012, 16:35

Великі українські агрохолдинги "Мрія" і "Кернел", можливо, будуть серед невеликої кількості компаній, які виграють від високого світового попиту та цін на зернові.

Про це йдеться у повідомленні рейтингового агентства Fitch Ratings, передає "Інтерфакс-Україна".

"Виробники та експортери зерна, такі як "Мрія" або "Кернел", можливо, будуть серед невеликої кількості тих компаній, які виграють від високого попиту і цін. Водночас Fitch не очікує впливу в короткостроковій перспективі, оскільки збиральна кампанія завершилась лише для ранніх зернових", - зазначає агентство.

Незважаючи на те, що Fitch прогнозує значний негативний вплив світового зростання цін на сільгосппродукцію на виробників м'яса в світі, агентство відзначає наявність у великих гравців цього ринку в СНД, таких як ПАТ "Миронівський хлібопродукт" і агропромисловий холдинг "Міраторг", визначених переваг.

Реклама:

"Виробники м'яса в СНД загалом користуються перевагою за рахунок високої частки власного зерна для виробництва кормів", - повідомило Fitch.

Деякого тиску зростання світових цін на зерно, на думку аналітиків агентства, може зазнавати компанія "Авангард" (великий виробник яєць в Україні), оскільки вона не вирощує зерно, а витрати на комбікорм становлять до 70% вартості виробництва яєць.

Водночас, за інформацією Fitch, "Авангард" має переваги у вигляді дешевого зерна від місцевих фермерів та ринкової позиції, що надає можливість впливати на ціноутворення.

Як зазначає Fitch Ratings, швидке зростання цін на сільгосппродукцію в світі викликане посухою в США, яка, в першу чергу, вплинула на врожайність кукурудзи та сої в Північній Америці.

Fitch вважає, що загалом загроза для компаній є помірною, оскільки різке зростання цін через погодні умови нерідко має тимчасовий характер і може вирішитися після поліпшення ситуації з погодою.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: