"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Іспанія готова просити у ЄС 30 мільярдів євро на допомогу банкам

Вівторок, 14 серпня 2012, 12:58

Іспанське міністерство економіки і Банк Іспанії готуються подати офіційне прохання про надання 30 млрд євро фінансової допомоги чотирьом проблемним банкам країни, що вже знаходяться під державним контролем.

За даними іспанської газети La Vanguardia, запит може бути спрямований на адресу європейських властей вже в четвер або п'ятницю, повідомляє агентство "Интерфакс".

Як відомо, наприкінці липня Єврогрупа (постійне нарада міністрів фінансів єврозони) ухвалила, що Європейський фонд фінансової стабільності (EFSF) може почати залучення перших 30 млрд євро з виділених раніше для рекапіталізації іспанського банківського сектора 100 млрд євро.

Згідно з рішенням Єврогрупи, перші 30 млрд євро "можуть бути використані в разі гострої необхідності задоволення непередбачених фінансових потреб", під якими мається на увазі екстрена потреба іспанських банків в дешевої ліквідності.

Реклама:

Іспанські банки зможуть отримати допомогу при посередництві іспанського державного фонду підтримки проблемних банків після надання планів реструктуризації.

В даний час EFSF має невибрані гарантії європейських урядів на суму близько 250 млрд євро.

Як тільки на зміну цьому тимчасовому фонду прийде постійно діючий Європейський механізм стабільності (ESM), останній візьме на себе функцію кредитора іспанського банківського сектора.

Зобов'язання по кредитах EFSF і ESM не мають пріоритету по відношенню до інших боргових зобов'язаннях Іспанії.

30 липня міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле спростував чутки про те, що Іспанія звернулася до єврозони з проханням про підтримку держави за рахунок викупу його облігацій з коштів європейського стабілізаційного фонду.

Говорячи про ситуацію в Іспанії, Шойбле зазначив, що "уряд країни, яка прийняла необхідні рішення, в тому числі про підвищення податку на додану вартість і зниження пенсій держслужбовців, заслуговує на повагу".

25 червня Іспанія офіційно запросила у ЄС фінансову допомогу на рекапіталізацію банківської системи в розмірі до 100 млрд євро.

Раніше прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой вперше дав зрозуміти, що Мадрид може розглянути можливість звернення за фінансовою допомогою з антикризового фонду ЄС.

21 червня були опубліковані перші підсумки аудиту іспанського банківського сектора, проведеного компаніями Rolan Berger та Oliver Wyman. За їхніми даними, для відновлення банківської системи Іспанії може знадобитися від 51 млрд до 62 млрд євро.

Кошти на рекапіталізацію банків виділяються на умовах дотримання Іспанією бюджетної дисципліни та проведення програми фіскальної консолідації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: