Нацбанк викупив у населення майже 2 тонни золота

Вівторок, 14 серпня 2012, 09:01

Національний банк України за перші сім місяців 2012 року викупив у населення 1,9 тонни золота, що на 0,1 тонни більше, ніж за весь 2011 рік.

Про це заявила заступник голови Нацбанку Віра Ричаківська, повідомляє агентство УНІАН.

За її словами, саме цей факт дозволяє НБУ виготовляти інвестиційні монети.

Згідно з наданою інформацією, НБУ реалізував майже 10 тис. інвестиційних монет, випуск яких був розпочатий наприкінці 2011 року, на загальну суму 27,65 млн гривень.

Реклама:

Українські інвестиційні монети виготовлені із золота і срібла вищої проби - 999,9, і на сьогодні Національний банк України випустив інвестиційні монети "Архістратиг Михаїл" із золота номіналом 20 грн (1 унція) і 5 грн (1/4 унції) і зі срібла номіналом 1 грн (1 унція).

З 10 серпня, продовжуючи програму випуску інвестиційних монет, Нацбанк увів в обіг інвестмонету "Архістратиг Михаїл" із золота номіналом 10 грн (1/2 унції) і 2 грн (1/10 унції).

За словами Ричаківської, НБУ, з метою активізації продажу інвестмонет має намір розширити канали їх реалізації і пом'якшити ціноутворення.

Ідеться про безпосередній продаж монет населенню територіальними управліннями регулятора, а також про можливість надання їх банкам під реалізацію на комісійній основі.

У НБУ стверджують, що банки вже подали заявки на наступній рік на більш як 31 тис. інвестиційних монет.

Як відомо, Нацбанк розпочав випуск інвестиційних монет із дорогоцінних металів з метою надання населенню альтернативи вільно конвертованій валюті як засобу накопичення.

За оцінками НБУ, на сьогодні обсяг готівкової валюти у громадян України оцінюється у 50-70 млрд доларів, а щорічна потреба у золоті для випуску інвестиційних монет для фізичних осіб становить 3-5 тонн на рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!