G20 і ООН будуть боротися з продовольчою кризою

Понеділок, 13 серпня 2012, 18:31

Країни "великої двадцятки" разом з Продовольчою організацією ООН (ФАО) хочуть розробити стратегію, щоб спільними зусиллями запобігти різкому подорожчанню продуктів харчування.

Мінсільгосп США 10 серпня знизив прогноз урожаю кукурудзи на 16% в порівнянні з минулим роком до 10,91 млрд бушелів, пишуть "Ведомости".

У 2013 році ціни триматимуться на рекордному рівні в 8,9 долара за бушель, оголосило відомство, знизивши даний в липні прогноз врожаю на наступний рік на 39%.

Слідом за цим на Чиказькій товарній біржі котирування грудневих ф'ючерсів злетіли на 3,1% до історичного максимуму в 8,34 долара за бушель.

Реклама:

Несприятливі погодні умови в Росії, Україні та Казахстані не дозволяють сподіватися на багатий урожай пшениці.

Ціни на пшеницю в Європі ростуть в очікуванні того, що російський уряд введе квоти на вивезення зернових, як це було в 2010 році, і введе 20%-30% мито на експорт.

Котирування листопадових ф'ючерсів на європейське борошномельне борошно в Парижі минулого тижня піднімалися до 261,75 євро за тонну.

"Двадцятка" і ФАО закликають уряди відмовитися від заходів, які в 2007-2008 роках призвели до світової продовольчої кризи, таких як введення квот на експорт зернових і накопичення запасів, пише видання Financial Times.

Представники G20 до кінця серпня проведуть телеконференцію, щоб призначити дату першого засідання Форуму швидкого реагування (Rapid Response Forum); імовірно, воно відбудеться в кінці вересня.

Швидше за все, ФАО підніме на форумі питання про допустимість виробництва біопалива із зернових, коли світу загрожує нова продовольча криза.

Організація звернеться до влади США, Євросоюзу та інших країн із закликом знизити запланований обсяг виробництва біопалива.

На виробництва етанолу в США йде близько 40% усього врожаю кукурудзи.

Етанол здебільшого виробляють з кукурудзи, менше - з пшениці.

Американські тваринники незадоволені планами президента Барака Обами перевести країну на більш екологічне паливо: на виробництво етанолу витрачається зерно, яке могло б піти на корм худобі.

Як наслідок, ціни на корм зросли на 20%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: