У Каськіва планують розмістити LNG-термінал на плавучому заводі

Субота, 11 серпня 2012, 15:36

У рамках реалізації проекту будівництва в Україні терміналу з приймання зрідженого природного газу (LNG-термінал) краще орендувати плавучий завод із регазифікації зрідженого газу.

Про це заявив голова Координаційної ради національного проекту "LNG-термінал" Віталій Дем’янюк в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Кажучи про найбільш вірогідні варіанти реалізації проекту, Дем’янюк відзначив, що в ньому може бути застосована технологія FSRU (плавуча установка для регазифікації і зберігання газу).

"Є установки, розроблені на основі таких технологій – зі зберігання й регазифікації надводного базування, тобто ті, що базуються безпосередньо на судні. Для певних обсягів газу, якщо ви хочете одержати не 10 млрд кубометрів газу на рік, а 2-3-4 млрд, вам немає потреби будувати термінал", - сказав він.

Реклама:

"Ви берете в оренду офшорний термінал. Можна його купити, але простіше орендувати", - відзначив Дем’янюк.

За його словами, нині існує чимала кількість таких кораблів із установками регазифікації LNG.

"Корабель, який швартується до причалу, на якому є місткості для зберігання зрідженого газу, і є установка, яка цей зріджений газ перетворює на газоподібний і подає на берег вже відомий нам природний газ. Це робить міні-завод, що базується на кораблі", - пояснив Дем’янюк.

Разом із тим, за його словами, потужність міні-заводів із регазифікації, що базуються на кораблях, обмежена за обсягами переробки, які становлять близько 4,5-5 млрд кубометрів зрідженого газу на рік.

Дем’янюк також уточнив, що угода оренди плавучого терміналу укладамитеться після тендеру.

"Оренда становитиме близько 60 млн. доларів на рік", - сказав він.

Кажучи про час введення в експлуатацію першої черги LNG-терміналу, Дем’янюк припустив, що це відбудеться до кінця 2013 року.

"Ми знайшли низку рішень, які дозволяють нам прискорити проектування, запаралелювати деякі процеси: ті ж технології, ті ж оптимальні маршрути під'єднування до газової системи. Скоротили маршрут - скоротили час", - відзначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: