"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд профінансує "Ядерне паливо України" за рахунок надбавки до тарифу

П'ятниця, 10 серпня 2012, 13:15

Міністерство енергетики і вугільної промисловості ініціює введення цільової надбавки до тарифу на відпуск електроенергії НАЕК "Енергоатом" для залучення щорічно 300 млн гривень на розвиток державної цільової економічної програми "Ядерне паливо України".

Про це йдеться у наказі Міненерго №584 від 6 серпня, яким затверджене відповідне рішення колегії міністерства, повідомляє агентство УНІАН.

"Департаменту стратегічної політики, інвестицій і ядерно-енергетичного комплексу, ДК "Ядерне паливо", ДП НАЕК "Енергоатом" - підготувати проект урядового рішення, направлений на забезпечення фінансування заходів Держпрограми "Ядерне паливо України" за рахунок цільової надбавки до тарифу на електроенергію, яка проводиться ДП НАЕК "Енергоатом", в обсягах не менш як 300 млн гривень на рік", - повідомляється в документі.

Як відомо, у січні 2012 року Державна інспекція ядерного регулювання України узгодила техніко-економічне обґрунтування будівництва заводу з фабрикації ядерного палива.

Реклама:

Наприкінці 2011 року Державний концерн "Ядерне паливо" і російське ВАТ "ТВЕЛ" зареєстрували спільне підприємство ЗАТ "Завод з виробництва ядерного палива".

Відповідні частки в акціонерному капіталі розподілені таким чином: 50%+1 акція належить ДК "Ядерне паливо", а 50%-1 акція - ВАТ "ТВЕЛ".

У вересні 2010 року Кабінет міністрів затвердив переможцем конкурсу з вибору технології для будівництва в Україні заводу з виробництва ядерного палива для реакторів АЕС ВВЭР-1000 російську компанію "ТВЕЛ", а також було підписано угоду про створення українсько-російського спільного підприємства.

В угоді "ТВЕЛ" підтверджував намір передати Україні технології всіх переділів виготовлення ядерного палива не пізніше, ніж у 2020 році, забезпечувати технологічний супровід діяльності заводу з урахуванням впровадження новітніх технологій, а також навчати персонал і кваліфікувати завод.

Завод планується розмістити на майданчику в селищі Смоліне Кіровоградської області.

Згідно із затвердженою у вересні 2009 року Кабінетом міністрів державною цільовою програмою "Ядерне паливо України", будівництво заводу з виробництва ядерного палива планувалося завершити у 2013 році.

Вартість будівництва оцінюється в 1,679 млрд гривен, з яких 1,092 млрд гривен планується залучити як інвестиції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: