"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Європейські компанії виплачують високі дивіденди, незважаючи на кризу

Середа, 1 серпня 2012, 20:43

Інвестори шукають дешеві акції європейських компаній, що виплачують великі дивіденди: ці папери дозволяють отримувати хороші гроші, особливо нічим не ризикуючи, що рідкість для охопленої борговою кризою Європи.

Дивідендні виплати британських корпорацій в 2012 році досягли рекордних рівнів, пишуть "Ведомости" з посиланням на The Wall Street Journal.

За даними агентства Capita Registrars, у першому півріччі 2012 року дивіденди британських компаній в цілому становили 41,4 млрд фунтів стерлінгів (65 млрд доларів), що на 21,3% більше показника річної давності і набагато перевищує попередній рекорд (34,6 млрд фунтів стерлінгів у 2008 році).

Серед лідерів фармацевтичний гігант GlaxoSmithKline і страхова фірма Old Mutual, які розщедрилися після продажу зарубіжних активів.

Реклама:

Тим не менш Capita вважає, що в 2013 році зростання дивідендів у Великобританії продовжиться.

Багато аналітиків вказують на те, що європейські компанії - найщедріші в світі: дивідендні виплати в середньому становлять трохи вище 4%.

Як відзначає директор і портфельний менеджер BlackRock Андреас Зеллінгер, інвестори проявляють особливий інтерес до розміру дивідендних виплат і темпам їх росту, оскільки бачать в них надійне джерело прибутку.

Об'єктом інтересу служать компанії двох видів: ті, що надають високі дивіденди на постійній основі (наприклад, в телекомунікаційному, енергетичному і інфраструктурному секторах), і ті, що платять дивіденди нижче середнього, але обіцяють надалі солідне їх зростання завдяки хорошим перспективам розвитку бізнесу - зокрема, на світовому ринку.

Швейцарський банк UBS вказує на зростаючий попит з боку азіатських інвесторів, яких цікавлять європейські компанії, що котируються нижче конкурентів на фондовому ринку - наприклад, французький оператор стільникового зв'язку France Télécom та італійська енергетична компанія Enel.

На минулому тижні France Télécom підтвердив, що дивіденди за перше півріччя становитимуть 0,58 євро, що означає дивідендну прибутковість в 9,2% за підсумками 2012 року, сказав аналітик ING Джеффрі Вонк.

За його оцінкою, в 2013 році показник залишиться на рівні 9,2%.

UBS також відзначив британську аерокосмічну і оборонну компанію BAE Systems - нехай її акції нижче ринку, зате вони дешево коштують, а дивідендна прибутковість тримається на гідному рівні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: