"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Іспанські провінції пручаються бюджетному контролю

Середа, 1 серпня 2012, 10:15

Найбільші провінції Іспанії Каталонія і Андалусія виступили різко проти спроб центрального уряду контролювати їх витрати.

Зокрема, Каталонія бойкотувала зустріч з міністром Іспанії у справах бюджету Крістобалем Монторо, на яку повинні були з'явитися представники всіх 17 провінцій повідомляє агентство Bloomberg.

Представник Андалусії - третьої бюджетоутворюючої провінції і найбільш густонаселеної з усіх - покинув захід до його офіційного завершення в знак протесту проти вимог про додаткове скорочення витрат.

Як відомо, Мадрид у першій половині липня встановив дефіцит регіональних бюджетів на рівні не вище 1,5% ВРП на 2012 рік і дав провінціях тиждень на реалізацію коригувальних заходів.

Реклама:

Проте вже тоді було очевидно, що майже половина провінцій навряд чи зможе залишитися в рамках 1,5% дефіциту, незважаючи на всі вжиті кроки.

На частку регіональних урядів Іспанії припадає майже третина держвитрат, включаючи високу частку витрат у таких областях, як охорона здоров'я та освіта, що пов'язано зі значною децентралізацією влади.

За даними Банку Іспанії, чистий відтік капіталу з країни склав у травні 41,3 млрд євро у порівнянні з 9,6 млрд євро за той же місяць 2011 року.

При цьому іспанські споживачі і компанії виводять кошти з країни більш швидкими темпами, ніж вони надходять за рахунок вкладень іноземних підприємств і приватних осіб.

За підсумками першого півріччя 2012 року дефіцит бюджету центрального уряду склав 4,04% ВВП у порівнянні з 2,2% за той же період 2011 року.

Відповідно до планів Мадрида, за весь рік цей показник повинен скласти не більше 3,5% ВВП.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: