Думка експерта: Активність на ринку M&A залишається низькою

Понеділок, 9 липня 2012, 14:55

Складна фінансова ситуація в світі, викликана борговими проблемами Європи, не сприятиме збільшенню об’ємів M&A транзакцій в Україні до кінця 2012 року.

Таку думку висловив віце-президент УСПП, голова наглядової ради компанії "МТ-Інвест" Мирослав Табахарнюк.

За його словами, скоріше за все спостерігатиметься збільшення угод з проблемними активами за участю українських і російських компаній, або транзакції з продажу непрофільних активів.

Експерт також прогнозує подальшу експансію українських компаній за межі країни, оскільки внутрішня експансія для них може бути неможливою за відсутності привабливих активів, або небажанню місцевих гравців продавати свій бізнес за низькою ціною.

Реклама:

"В Україні активність на ринку M&A спостерігається теж не дуже висока. За нашими підрахунками, у ІІ кварталі 2012 року відбулося більше 40 транзакцій на суму близько 400 млн у.о., що можна порівняти з І кварталом цього року", – зауважив Табахарнюк.

Експерт відзначає, що найбільш активними у II кварталі були структури СКМ Ріната Ахметова, які придбали 50% акцій ПАТ "Дніпрообленерго" та 45% акцій ПАТ "Крименерго" в процесі приватизації на суму 916,2 млн гривень (114,5 млн. у.о.), а також отримали контроль (більше 50% статутного капіталу) над найбільшим в Україні приватним оператором залізничних вантажних вагонів ТОВ "Лемтранс", збільшивши свою долю з 19,5%.

Крім того, група СКМ придбала три вугільні шахти та збагачувальну фабрику в Росії.

"Слід також відзначити активну скупку роздрібних кредитних портфелів інших фінансових установ, зокрема "Альфа-банком", який в червні придбав активи Societe Generale Group, "Сведбанка" та "Укрпромбанка". Загальна сума цих портфелів 1 млрд 350 млн гривень, але покупець отримав значний дисконт", - зазначив експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: