"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Держстат і Мінекономрозвитку мають допомагати митникам боротися з "сірим" імпортом

Неділя, 8 липня 2012, 12:48

Державна служба статистики та Міністерство економічного розвитку й торгівлі мають сприяти на своєму рівні Держмитслужбі в боротьбі з "сірими" імпортерами.

Таку думку висловив старший радник Альфа-Банку Роман Шпек під час круглого столу "Доходи бюджету і новий Митний кодекс: основні ризики збереження стабільності", повідомляє DT.UA.

"Вони збирають статистику, що компанії за прямими договорами занижують вартість в два-три рази, і після цього починається антидемпінгове розслідування, накладаються штрафи на всю суму товару, який поставляється. От і з’являється ще один сильний механізм впливу на ті компанії, які надають необ'єктивну інформацію (про митну вартість)", - зауважив експерт.

За словами ж начальника Управління адміністрування митних платежів Державної митної служби Віталія Зварича, уже сьогодні користь для бюджету та бізнесу приносить нещодавно підписана угода між митницею і податковою щодо обміну інформацією.

Реклама:

"Податкова служба отримує набагато більше інформації, і в неї не виникає необхідності запитувати будь-які документи у платника податків. Відповідно у нас теж немає необхідності запитувати якісь довідки, в т.ч. при поверненні грошей, переплатах тощо", - наголосив представник Держмитслужби.

"Працюючи в режимі онлайн у взаємодії з Митною службою, ми маємо можливість в щоденному режимі відстежувати ціни (на імпортні товари) та їх аналізувати. В ході проведення аналізу цих імпортних операцій та подальшого руху товару ми вже встановили кілька схем (ухиляння від сплати податків", - додав начальник управління супроводження перевірок Департаменту податкового контролю Державної податкової служби Андрій Бондаренко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!