Аграрний комітет ініціював зниження нормативної вартості землі

П'ятниця, 6 липня 2012, 18:54

Парламентський комітет з питань аграрної політики та земельних відносин ініціював перегляд коефіцієнта нормативної грошової оцінки землі.

Цей показник з 1 січня 2012 року встановлено на рівні 1,756, в результаті чого оціночна вартість землі підвищилася з 11,9 до 20,9 тис гривень за 1 га, пише "Дело".

Ця цифра є базою розрахунку всіх земельних платежів, в тому числі орендної плати.

На початку тижня на зустрічі з аграрними громадськими організаціями прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що уряд розглядає можливість припинення дії поточного та розрахунку нового коефіцієнта.

Реклама:

"Ми вийшли на уряд близько місяця тому з пропозицією переглянути цей коефіцієнт в сторону зменшення. Думаю, заява прем'єра - це відгомін нашого звернення", - сказав Сергій Терещук, заступник голови комітету Верховної ради з питань аграрної політики та земельних відносин.

За його словами, ініціатива комітету викликана невиправданим підвищенням середньої орендної плати в країні після переоцінки нормативу.

У той же час в Держземагенстві виступають категорично проти перегляду показника.

"До нас звертаються з пропозиціями про перегляд, але наша позиція незмінна - ми наполягаємо на збереженні поточного нормативу", - сказала Юлія Курбака, радник глави відомства.

Вона нагадала, що коефіцієнт нормативної грошової оцінки землі не змінювався в Україні з 1995 по 2011 рік, а лише індексувався на рівень інфляції (у випадку, якщо вона перевищувала 10%, на дельту перевищення), і лише з 1 січня 2012 року був приведений у відповідність з актуальними економічними показниками.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: