"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Рада обмежила кількість операторів держлотерей п'ятьма

П'ятниця, 6 липня 2012, 17:50

Верховна рада ввела державну монополію на організацію та проведення лотерей, обмеживши максимальну кількість операторів п'ятьма.

Відповідний закон "Про державні лотереї в Україні" парламент прийняв 257 голосами, передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно з ним, чотири ліцензованих оператора лотерей, що існують, зможуть працювати до закінчення терміну дії ліцензій (лютий-березень 2013 року) і продовжать свою діяльність до моменту проведення Мінфіном конкурсу з відбору нових операторів.

При цьому у разі приведення своєї діяльності у відповідність до вимог нового закону вони отримують переважне право на придбання статусу оператора державних лотерей.

Реклама:

Відповідно до закону, статутний капітал оператора держлотерей повинен перевищувати рівень мінімального статутного капіталу банків (120 млн гривень).

Крім того у нього повинні бути постійно діючі структурні підрозділи в кожному населеному пункті з населенням 500 тис осіб, а також розповсюджувачі держлотерей в кожному населеному пункті з населенням понад 5 тис осіб, але не менше 5 тис розповсюджувачів.

У разі електронної системи прийняття ставок вона повинна включати на правах власності мінімум 5 тис працюючих терміналів.

Цю норму критикував опозиційний депутат Сергій Терьохін, стверджуючи, що вона може створювати преференції одному з діючих операторів, і пропонуючи пом'якшити вимоги.

У той же час в ході доопрацювання в другому читанні із законопроекту за пропозицією Терьохіна була виключена норма про необхідність формування гарантійного внеску кожним оператором у розмірі 100 млн гривень.

Відповідно до закону, оператор зобов'язаний застрахувати ризик невиплати гравцям призів на суму призового фонду, виплаченого протягом попереднього календарного року.

Нагадаємо, Мінфін до цього часу в лютому-березні 2011 року видав чотири ліцензії терміном на 12 років: ТОВ "М.С.Л.", підприємству з 100% іноземними інвестиціями "Українська Національна Лотерея", ЗАТ "Патріот" і Ощадбанку.

Як повідомлялося, українці програють у лотереї 2 мільярди гривень на рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: