Рецесія охопила найбільші економіки єврозони

Четвер, 5 липня 2012, 09:55

Всі найбільші економіки єврозони перебувають у рецесії або стоять на грані, і ознак поліпшення ситуації в майбутньому поки мало.

Про це свідчать дані PMI, опубліковані в середу, які додали інвесторам приводів вважати, що найбільші центробанки регіону пом'якшать монетарну політику цього тижня, повідомляє агентство Reuters.

Опитування тисячі компаній показали, що економіка єврозони знову скоротилася в період з березня по червень, а помірна рецесія у Великобританії розтягнулася на три квартали поспіль.

Зведений PMI зони євро, що включає дані виробничого сектора, в червні був на рівні 46,4 пункту в порівнянні з 46 пунктами місяцем раніше і при прогнозі аналітиків 46 пунктів.

Реклама:

Індекс PMI, що відображає активність у секторі послуг зони обігу єдиної європейської валюти, в червні склав 47,1 пункту в порівнянні з 46,8 пункту місяцем раніше, тоді як аналітики чекали 46,8 пункту.

Значення складеного компанією Markit індексу менеджерів з постачання (PMI) вище 50 пунктів вказує на зростання активності, нижче - на спад.

Дані PMI тільки посилили очікування інвесторів, що Європейський Центробанк скоротить процентні ставки до нового рекордного мінімуму в четвер, а Банк Англії знову запустить друкарський верстат для скупки облігацій.

"Дані PMI тримаються на рівні, що вказує на подальше скорочення ділової активності у другому кварталі", - сказав старший економіст по Європі в Societe Generale Джеймс Ніксон.

"Ми вважаємо, що ВВП єврозони скоротився на 0,3% у другому кварталі, і дані чітко на це вказують", - додав Ніксон.

Компанія Markit, яка проводить опитування PMI, повідомила, що індекси вказують на скорочення економіки єврозони на 0,6% у другому кварталі, а економіки Великобританії - на 0,1%.

Найбільш тривожним показником є те, що Німеччину - "двигун" Європи - також очікує невеликий економічний спад.

Сектор послуг Німеччини несподівано стагнував в червні, опустившись до мінімального рівня з вересня минулого року.

"Економіка Німеччини, по всій видимості, знову сповільнюється, але спад, імовірно, буде дуже скромним. Темпи уповільнення в інших великих країнах єврозони викликають більше занепокоєння", - сказав старший економіст Markit Кріс Вільямсон.

Виробництво в Італії, швидше за все, знизилося на 1% у другому кварталі. Також невеликий спад спостерігається в Іспанії та Франції, вважає Вільямсон.

Єдиним позитивним фактором за результатами опитування PMI стало зниження цінового тиску серед компаній єврозони, що свідчить про уповільнення інфляції в найближчі місяці.

Різке зниження цін на нафту утримало інфляцію на мінімумі 16 місяців на позначці 2,4% в червні, що на думку багатьох економістів може стати основною причиною скорочення процентних ставок ЄЦБ на 25 базисних пунктів до рекордного мінімуму на рівні 0,75% на засіданні в четвер.

Роздрібні продажі в єврозоні виросли на 0,6% в травні після зниження на 1,4% в квітні, проте, дані не змогли підбадьорити ринки.

Європейські акції відступили від максимуму двох місяців а середу після трьох днів зростання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: