"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Європарламент відхилив угоду про боротьбу проти контрафакції

Середа, 4 липня 2012, 20:28

Європейський парламент переважною більшістю голосів відхилив 4 липня міжнародну Торговельну угоду про боротьбу проти контрафакції (Anti-Counterfeiting Trade Agreement, ACTA), що спрямована проти порушень авторських прав, але викликає великі застереження.

 При голосуванні щодо її ратифікації проти проголосували 478 європарламентарів, за були тільки 39 і 165 утрималися, передає "Радіо Свобода".

 Таким чином, ця угода не зможе набути чинності в Євросоюзі, до неї також не зможуть приєднатися окремі країни-члени ЄС.

Для приєднання Євросоюзу, який у торговельних питаннях виступає як єдине ціле, була необхідна ратифікація і від імені всього ЄС у Європарламенті, і в кожній країні-члені.

Реклама:

 Водночас Єврокомісія, виконавчий орган Євросоюзу, має право поновити розгляд цієї угоди, якщо суд встановить, що вона сумісна з "засадничими правами і свободами, визнаними в ЄС".

 Угода викликала до себе значний спротив.

Серед іншого, цього року в більш ніж 200 містах по всій Європі відбулися вуличні протести проти угоди, до Європарламенту зверталися тисячі громадян із країн ЄС із проханням відхилити її, а також надійшла петиція з таким же проханням із підписами 2 мільйонів 800 тисячі людей зі всього світу.

Угода пропонує встановити суворі заходи для боротьби з різноманітними порушеннями прав інтелектуальної власності й суміжних прав, серед яких, наприклад, отримання від провайдерів даних про дії інтернет-користувачів без санкції суду чи прокуратури або обшуки вмісту носіїв інформації при перетині кордону для пошуку неліцензійних матеріалів чи програм.

 Її критики звертають увагу, що текст угоди був розроблений таємно, без порад із громадськістю, і деякі її нечіткі формулювання можуть призвести до порушень цілої низки основних свобод і прав людини.

Як повідомлялося, США можуть ввести санкції проти України через порушення у сфері авторських прав.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!