Власник "Київстара" може повернути собі блокпакет Vimpelcom

Вівторок, 31 липня 2012, 12:10

Антимонопольний комітет України дозволив компанії Altimo, яка входить до "Альфа-Груп", наростити частку в Vimpelcom Ltd. до більш ніж 25% голосуючих акцій, у тому числі купуючи американські депозитарні розписки (ADR) оператора.

Про це пише газета "Ведомости" із посиланням на прес-службу АМКУ.

Зараз Altimo володіє 24,99% акцій Vimpelcom, нагадує видання. До якого рівня компанія має право довести пакет, в АМКУ не уточнили.

Рівень в 25% голосуючих акцій - одне з порогових значень, при перевищенні якого акціонер повинен запитувати згоду антимонопольного органу в Росії та низці інших країн, нагадує юрист "Юков, Хренов і партнери" Сергій Клименко.

Реклама:

Представник Федеральної антимонопольної служби РФ не сказав, чи подавала таке клопотання Altimo.

Altimo має намір збільшити частку в Vimpelcom, витративши на це близько 1,5 млрд доларів з 5,2 млрд доларів, отриманих в квітні 2012 року від продажу 25,1% "Мегафону".

Виходячи з котирувань в понеділок, на 1,5 млрд доларів можна було придбати 176,9 млн ADR, або трохи менше 8,6% голосуючих акцій Vimpelcom.

Цього з лишком вистачило б, щоб повернути Altimo колишні позиції в Vimpelcom Ltd.

Як відомо, в червні 2011 року oна продала 123 600 000 привілейованих акцій Vimpelcom (забезпечують 5,995% голосів) заступнику гендиректора "Роснано" Олегу Кисельову.

Це стало підставою для припинення дії її акціонерної угоди з норвезькою Telenor (чого Altimo і домагалася), але на рік позбавило її можливості купувати акції Vimpelcom (так було передбачено угодою).

Цей мораторій закінчився в середині червня 2012 року, але станом на кінець минулого тижня скупка ще не починалася.

Altimo готується збільшити частку в Vimpelcom слідом за Telenor, яка з початку 2012 року наростила пакет в операторі з 25,01% до 39,5% голосуючих акцій.

У лютому вона викупила привілейовані акції, що дають 11,35% голосів (папери є лише голосуючими, дивіденди на них не нараховуються), у Weather Investments єгипетського підприємця Нагіба Савіріс за 374 400 000 доларів, а на початку квітня збільшила частку ще на 3, 15%, викупивши їх у JPMorgan Securities за 715 млн доларів.

Але угоду з Савіріс оскаржила ФАС: вона визнала, що Telenor зобов'язана була заручитися її згодою на збільшення частки в Vimpelcom, і переконала суд накласти забезпечувальні заходи - заборонити російському "Вимпелкому" (100% "дочка" Vimpelcom Ltd.) Виплачувати дивіденди, а його раді директорів і аудиторам - виконувати обов'язки, поки справа не буде розглянута по суті (перше засідання суду призначене на 17 жовтня 2012 року).

Як відомо, крім Altimo в активи "Альфа-Груп" входять також українські компанії мобільного зв'язку - "Київстар GSM" і "Голден Телеком".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: