"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газова тема" до виборів порушуватися не буде – посол РФ

Вівторок, 31 липня 2012, 09:35

Тема газових переговорів між Україною і Росією до виборів до Верховної ради буде неактуальною, й Росія не висуватиме жодних пропозицій з цього питання.

Про це заявив посол РФ Михайло Зурабов у коментарі агентству УНІАН.

При цьому він зазначив, що тема газових переговорів може виникнути після виборів і не виключив, що Росія пропонуватиме ті ж умови, які пропонуються країнам, які бажають співпрацювати з Митним союзом.

"А вони взагалі-то відомі. На тих же самих умовах на сьогодні веде переговори ціла низка країн, які зацікавлені в побудові співпраці з Митним союзом. Ось наскільки ці умови будуть актуальні в листопаді - покаже час. До виборів ця тема неактуальна", - сказав Зурабов.

Реклама:

Крім того, посол підкреслив, що запланована Росією модернізація Чорноморського флоту не може бути тиском на Україну для досягнення певних результатів.

"Якщо намагатися використовувати як фактор тиску питання модернізації Чорноморського флоту в переговорах між РФ і Україною щодо газу, то я не думаю, що це та точка зору, яка є у владі, в інституціях якої виробляють позиції і приймають рішення в Україні, є дуже поширеною. Я скоріше вважаю, що це все-таки деякі припущення і домисли, які перш за все пропонуються ЗМІ, або представниками опозиції. На цьому шляху мені не здається, що ми можемо багато чого досягти", - сказав Зурабов.

Разом із цим він зазначив, що зацікавленість Росії у спільному використанні української газотранспортної системи, яка була майже рік тому і могла стати компромісом для вирішення двосторонніх газових спорів, на сьогодні змінилася.

"За весь цей час, як ми з вами розуміємо, з різних причин - політичних, об'єктивних, суб'єктивних - це рішення (про спільне використання ГТС) не було прийнято, мимоволі відбувалась переоцінка вартості цього активу. І ми вже на сьогодні бачимо, що, можливо, та зацікавленість, яка була у російської сторони у жовтні минулого року, і та зацікавленість, яка є на сьогодні, - це вже різні зацікавленості", - сказав Зурабов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: