S&P: криза у Європі не загрожує бaнкaм PФ, а банки України - більш вразливі

Понеділок, 30 липня 2012, 17:16

Банкам Росії і Співдружності незалежних держав не загрожує серйозна небезпека з боку боргової кризи єврозони, оскільки їх прямі зв'язки з банками валютного блоку обмежені.

Про це йдеться в доповіді рейтингового агентства Standard & Poor's Ratings Services, передає Reuters.

"Ми вважаємо, що нинішні економічні труднощі деяких членів Європейського економічного і монетарного союзу (EMU або єврозони) і їхніх банківських систем, поряд з посилюванням правил капіталу і ліквідності для всіх банків, що працюють за угодою Базель III, ймовірно, змусять деякі західноєвропейські банки скоротити інвестиції за кордоном у формі ліквідності або капіталу. Але більшість банків Росії та СНД не покладаються в значній мірі на єврозону в питанні прямих іноземних інвестицій (FDI), що багато в чому захищає їх від цього ризику", - йдеться в доповіді.

"На наш погляд, велике джерело ризику для банківських систем Росії та СНД - це, швидше, погіршення глобальних макроекономічних показників, ніж пряме зараження проблемами банків єврозони", - сказав П'єр Готьє, кредитний аналітик Standard & Poor's.

Реклама:

Якщо світовий економічний спад матиме тривалий негативний вплив на вартість нафти і сировини або ж на місцеві валюти, або місцеві фондові ринки, банківські системи Росії та СНД можуть постраждати.

Наприклад, рубль і московська фондова біржа можуть бути особливо вразливими, оскільки вони зазвичай демонструють волатильність в періоди криз, вважає агентство.

Тим не менш, Standard & Poor's розцінює ризики для банківських систем Росії і СНД як непрямі, оскільки всі великі економіки до деякої міри пов'язані.

Агентство вважає, що ризик прямого поширення ризиків з єврозони на банківський сектор Росії і більшості країн СНД можна оцінити як помірний.

Україна виділяється в цьому ряді як країна, чия банківська система найбільш вразлива до скорочення інвестицій з єврозони.

"Наш базовий сценарій передбачає неминучий спад для Росії та СНД. Але ми не очікуємо, що він буде досить серйозним потрясінням, щоб увергнути ці економіки і банківську систему в цілому в глибокі проблеми", - сказав Готьє.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: