Російські акціонери заблокували дивіденди ТНК-BP на 1 мільярд доларів

Понеділок, 30 липня 2012, 15:11

Представники консорціуму ААР ("Альфа" - Access Industries – "Ренова") в раді директорів ТНК-BP проголосували проти виплати додаткових дивідендів за I квартал в розмірі 1 млрд доларів.

Про це йдеться в повідомленні ААР, передають "Ведомости".

Через конфлікт ААР і британської BP (володіють по 50% ТНК-BP) і відсутності кворуму в раді директорів компанії, ТНК-BP до сих пір не прийняла рішення про виплату регулярних дивідендів за I квартал.

Напередодні засідання ради директорів, яке відбулося 20 липня, директора від BP запропонували схвалити виплату додаткових дивідендів (це питання вимагало одностайного рішення обох акціонерів).

Реклама:

Але менеджмент компанії виступив проти, а ААР запросив додатковий час для вивчення питання. У результаті консорціум виступив проти.

"Беручи до уваги нестабільну ситуацію на ринках і невирішені проблеми в корпоративному управлінні ТНК-BP, ми вважаємо, що акціонери повинні проявляти підвищену обачність", - наводяться в повідомленні ААР слова його головного керуючого директора Стена Половця.

Виплату додаткових дивідендів він назвав "недоцільною".

Без дивідендів ТНК-BP фінансове становище BP значно погіршується.

У 2011 році дивіденди, отримані BP від ​​ТНК-BP (3,75 млрд доларів), становили понад 90% виплат, спрямованих BP своїм акціонерам (4,1 млрд доларів), нагадує ААР.

З чистого прибутку BP на дивіденди ТНК-BP довелося 14%.

Дивіденди від ТНК-BP - лише один з багатьох джерел операційного потоку готівки BP, який у минулому році перевищив 22 млрд доларів, стверджує представник BP.

До того ж кошти можуть знадобитися британській компанії, щоб виплатити компенсацію за позовом міноритаріїв ТНК-BP.

Минулого тижня Тюменський арбітражний суд частково задовольнив їхні вимоги, ухваливши стягнути з ВР на користь "ТНК-BP холдингу" 100,4 млрд рублів (3,1 млрд доларів) за те, що британська компанія не повідомила СП про альянс з "Роснефтью" в 2011 році.

Втім, BP має намір оскаржити це рішення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: