"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Відтік валюти у червні склав 1,54 мільярда доларів

Понеділок, 30 липня 2012, 11:10

Платіжний баланс у червні 2012 року показав нестачу валюти на 1,54 млрд доларів, що стало найгіршим показником цього року.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на дані НБУ.

Останній раз такий значний відтік валюти з країни спостерігався в жовтні 2011 року, коли цей показник склав 1,56 млрд доларів, нагадує видання.

На тлі поглиблення негативного сальдо рахунку поточних операцій (-1,03 млрд доларів) в червні також стало негативним сальдо фінансового рахунку (-502 млн доларів).

Реклама:

Кумулятивний платіжний баланс, позитивний лише у травні, знову став негативним (-1,12 млрд доларів).

Причиною скорочення валютних заощаджень НБУ раніше називав погашення Україною боргів на 1,8 млрд доларів (кредит і відсотки VTB Capital на 1,1 млрд доларів, а також єврооблігації на 600 млн доларів).

Тепер же в НБУ говорять про виплату всього 1,23 млрд доларів.

При цьому ще на початку липня стало відомо, що іноземні футбольні фанати під час Євро-2012 не забезпечили припливу 1 млрд доларів, очікуваного урядом: обсяг викупленої банками валюти скоротився з 1,36 млрд доларів у травні до 1,12 млрд доларів у червні.

"Вплив чемпіонату було плавним. Очевидно, що більшість футбольних фанів оплачували готелі заздалегідь, а у червні до статистики увійшли лише поточні витрати уболівальників", - пояснила аналітик ІК Dragon Capital Олена Белан.

Дивною була і сума залучених державою коштів - 1,73 млрд доларів.

"Враховуючи, що зовнішніх розміщень в червні не було, цей обсяг був отриманий в основному за рахунок продажу валютних ОВДП", - відзначає начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банку Україна Олександр Печерицин.

За даними Мінфіну, валютні ОВДП були продані всього на 623 млн доларів та 40,2 млн євро.

На цьому тлі підприємства збільшили кредитне навантаження (+370 млн доларів), а банки - скоротили (-549 млн доларів).

Баланс торгівлі товарами та послугами практично не змінився (-812 млн доларів): зниження обсягу експорту товарів і послуг з 7,95 млн доларів до 7,22 млн доларів через погіршення зовнішнього попиту було компенсовано спадом імпорту з 8,76 млрд доларів до 8,03 млрд доларів.

Ще одна негативна новина червня – зростання третій місяць поспіль темпів відтоку валюти з фінансового сектору.

У червні відтік склав 674 млн доларів (в першу чергу він забезпечений різницею в обсягах купівлі-продажу валюти населенням; було 770 млн доларів).

Більше закуповувалося валюти лише в лютому (717 млн доларів), коли девальваційні очікування були особливо сильні.

У Нацбанку запевняють, що відтік компенсували нерезиденти, які збільшили валютні депозити в українських банках на 898 млн доларів.

Незважаючи на погіршення платіжного балансу, експерти вважають, що говорити про неминучість девальвації гривні рано.

"Негативний показник червня був очікуваним, враховуючи обсяг виплат за державними зобов'язаннями. Очікуваним буде і позитивний результат липня, так як в нинішньому місяці Мінфін вийшов з євробондами, розмістивши їх на 2 млрд доларів", - вважає Печеріцин.

Експерти відзначають, що гривня, втративши за місяць до долара всього 1%, більше не слабшає.

"Липневе розміщення євробондів поповнило резерви, припинивши тим самим розмови про загрозу неможливості проводити подальші погашення держави. Крім того, очікується, що під вибори в країну прийде не менше 1,5 млрд доларів, а значить, загроза девальвації поки неактуальна", - запевняє виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: