"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Оптова ціна на цукор у липні виросла на 18%

Понеділок, 30 липня 2012, 10:25

В Україні почав дорожчати цукор - тільки за останній місяць його оптова ціна виросла відразу на 18%, досягнувши максимуму за останні дев'ять місяців.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на дані галузевих експертів.

"З кінця червня оптова ціна підвищилася з 5-5,2 тис. до 5,9-6,1 тис. гривень за тонну", - поінформувала керівник аналітичного відділу консалтингової компанії ААА Марія Колесник.

Зростання оптових цін на цукор поки не сильно позначилася на роздробі. За даними моніторингу цін на соціально значущі товари, проведеного Міністерством економічного розвитку і торгівлі, з 6 по 24 липня середні відпускні ціни в Україні зросли на 2,3% - до 5,88 гривні за кілограм.

Реклама:

Голова Національної асоціації цукровиробників "Укрцукор" Микола Ярчук прогнозує подальше зростання як оптових, так і роздрібних цін.

За його оцінками, в новому маркетинговому році в Україну буде зібрано на 20-25% менше цукрових буряків - 14-15 млн тонн та вироблено на 24-27% менше цукру - 1,7-1,75 млн тонн.

"Крім того, за останній рік подорожчали насіння, мінеральні добрива і енергоносії", - відзначає він.

В результаті, за даними Ярчука, середня собівартість виробництва цукру в 2012/13 маркетинговому році (з 1 вересня 2012 по 31 серпня 2013 року) підвищиться мінімум на 20%.

"Цукор має коштувати 7-8 гривень за кілограм - це його собівартість", - вважає глава "Укрцукру".

Учасники ринку погоджуються з тим, що вартість цукру має зрости.

"Довгий час ціни на цукор в Україну були найнижчими у світі, що пояснюється обсягом його виробництва в 2011/12 маркетинговому році - 2,3 млн тонн при споживанні 1,8 млн тонн", - заявив топ-менеджер одного з найбільших в Україні агрохолдингів, який спеціалізується на виробництві цукру.

Виробники сподіваються, що подорожчання дозволить їм компенсувати понесені раніше збитки.

"Протягом дев'яти останніх місяців цукровиробники працювали собі в збиток. І тільки зараз ціна на цукор почала виходити на економічно обґрунтований рівень", - говорить джерело видання у великому агрохолдингу.

За його словами, щоб якимось чином мінімізувати свої збитки від продажу цукру на внутрішньому ринку, українські виробники почали постачати його на експорт.

"Низькі ціни на цукор в Україні зробили його конкурентоспроможним на зовнішніх ринках", - відзначає він.

В результаті, за даними "Укрцукру", в 2011/12 маркетинговому році Україна експортує рекордні за останні кілька років 150 тис. тонн цукру.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: