Президент пропонує стягувати ренту за видобуток руди

Вівторок, 3 липня 2012, 15:32

Президент Віктор Янукович пропонує розширити перелік корисних копалин, за видобуток та реалізацію яких стягуватимуть рентні платежі.

Відповідна ініціатива міститься у посланні глави держави до парламенту, текст якого роздано народним депутатам, передає "Інтерфакс-Україна".

Ренту запропоновано стягувати з видобутку залізорудної сировини (ЗРС), марганцевої руди, уранової руди, жирних сортів коксівного вугілля, руди кольорових металів та ін.

"Це значно збільшить обсяг доходів бюджету, що забезпечить Україні еквівалентну плату за масштабну експлуатацію її надр", - наголошується в документі.

Реклама:

Наразі рентні платежі стягуються за видобуті в Україні нафту, газ і газоконденсат.

Платниками рентної плати є суб'єкти господарювання, які здійснюють видобуток вуглеводневої сировини на підставі спеціальних дозволів на користування надрами.

Крім того, існують платежі за користування надрами для видобутку корисних копалин.

Раніше глава держави зазначав, що ресурсні та екологічні податки в Україні занижені.

Згідно з документом, фіскальна функція групи ресурсних та екологічних платежів (збори за спеціальне використання природних ресурсів, збір за забруднення навколишнього середовища і рента на корисні копалини, що видобуваються на території країни) реалізована в Україні не повною мірою.

Нагадаємо, 2 липня глава держави заявив, що на основі прогнозних розрахунків варто розширити і шкалу прогресивного податку на доходи фізичних осіб.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: