"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ціна на нафту марки Brent перевищила 100 доларів

Вівторок, 3 липня 2012, 15:21

Ціна на нафту марки Brent в ході торгів вівторка перевищила психологічну позначку в 100 доларів за барель, вперше з середини червня поточного року, і піднімалася до 100,17 долара.

Про це свідчать дані торгів, передають "РИА новости".

Вдень 3 липня вартість серпневих ф'ючерсів на північноморську нафтову суміш марки Brent підвищувалася на 2,5 долара, або на 2,6%, - до 99,84 долара за барель, трохи відступивши вниз від ключового рівня в 100 доларів.

Ціна нафти марки Brent 1 червня вперше з жовтня 2011 року опустилася нижче 100 доларів, а з середини червня міцно закріпилася нижче цього рівня, подолавши потім і наступну психологічну позначку - 90 доларів.

Реклама:

Однак наприкінці минулого тижня нафта подорожчала відразу на 7-9% на тлі надій, що рішення глав країн ЄС з економічних проблем регіону в результаті позитивно позначаться на попиті на "чорне золото".

Це стало найсильнішим зростанням вартості сировинного товару за останні три роки.

Аналітики чекають скорочення базової ставки Європейським центробанком на поточному тижні для того, щоб обмежити вплив боргової кризи на економіку регіону.

Крім того, експерти не виключають нових заходів підтримки економіки з боку ФРС США в світлі слабких статданих.

Зокрема, напередодні стало відомо, що індекс ділової активності в промисловому секторі економіки США (ISM Manufacturing) у червні знизився на 3,8 процентного пункту - до 49,7% з 53,5% в травні.

Крім того істотний вплив на світовий ринок нафти робить ситуація навколо Ірану.

Країна є другим за величиною виробником нафти в ОПЕК після Саудівської Аравії.

Євросоюз з 1 липня ввів ембарго на імпорт іранської нафти, на яку в 2011 році довелося 6% від загальних поставок "чорного золота" в ЄС.

Зі свого боку Іран готує законопроект, який передбачає введення заборони на провезення нафтопродуктів через Ормузську протоку, що з'єднує Перську затоку з Оманскою затокою Індійського океану і є основним морським шляхом експорту нафти і газу з цього регіону в різні країни світу, зокрема в США.

В даний час через Ормузську протоку здійснюється до 35% світових перевезень нафти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: