Кабмін узявся регулювати діяльність ріелторів

Вівторок, 3 липня 2012, 10:04

Уряд підготував законопроект, яким зобов'яже ріелторів отримувати сертифікати і підвищувати свою кваліфікацію кожні три роки.

При цьому їх послуги не зможуть коштувати більше 3% від вартості нерухомості, яку вони шукають.

Про це йдеться в оприлюдненому Мінекономрозвитку і торгівлі у понеділок законопроекті "Про особливості ведення ріелторської діяльності", пише газета "Комерсант-Україна".

Профільного закону у ріелторського бізнесу поки немає, що, на думку МЕРТ, призвело до надання послуг на напівлегальних умовах і виникнення "чорних" і "сірих" маклерів, метою яких є шахрайство.

Реклама:

Щоб легалізувати бізнес, в уряді запропонували ввести сертифікацію діяльності - документ видаватиметься безстроково, але кожні три роки ріелтор буде зобов'язаний пройти курси підвищення кваліфікації.

Невиконання цієї вимоги стане підставою для анулювання сертифікату.

Почати роботу в даній сфері ріелтор не зможе без вищої освіти та стажу (мінімум 1 рік), а також реєстрації в держреєстрі суб'єктів ріелторської діяльності.

Реєстр буде вести Мінекономрозвитку, яке буде брати плату в три неоподатковуваних мінімуми (51 гривня).

Буде заборонена робота ріелторів без наявності договору страхування його цивільно-правової відповідальності - Кабмін буде встановлювати мінімальну страхове покриття.

Серед іншого законопроектом передбачено тарифне держрегулювання вартості ріелторських послуг - не більше 3% від ціни нерухомості.

За словами голови Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) Сергія Злидня, зараз вартість послуг коливається від 2,5% до 5%.

Мінекономрозвитку зазначає, що дохід європейського ріелтора в середньому становить 3,5% комісійних від вартості нерухомості, в США агент отримує 3,5-10% залежно від законодавства штату.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: