Іспанія може попросити допомогу на 300 мільярдів євро

П'ятниця, 27 липня 2012, 18:18

Іспанія вперше визнала, що їй, можливо, буде потрібна допомога Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду на суму 300 млрд євро (366 млрд доларів), якщо вартість позикових коштів для неї залишиться занадто високою.

Про це повідомляє агентство Reuters із посиланням на неназваного представника єврозони.

Міністр економіки Луїс де Гуіндос виніс це питання на обговорення із німецьким колегою Вольфгангом Шойбле на зустрічі в Берліні під Вівторок, додав співрозмовник агентства.

При необхідності ці гроші будуть надані понад вже узгоджених 100 млрд євро, призначених для банківського сектора Іспанії, що доведе ресурси єврозони до межі міцності.

Реклама:

Тому Шойбле сказав де Гуіндосу, який не хоче обговорювати допомогу доти, поки не запрацює постійний фонд порятунку - Європейський механізм стабільності (ESM), повідомило джерело.

"Де Гуіндос говорив про 300 млрд євро в якості повної програми, але Німеччині не сподобалася думка про негайну допомогу. Нічого не станеться, поки не підключиться ESM. Коли він буде працювати, ми подивимося, скільки коштують позикові кошти для Іспанії, і, можливо, повернемося до цього питання", - сказав співрозмовник агентства.

Іспанія неодноразово говорила, що у неї немає необхідності наслідувати приклад Португалії, Ірландії і Греції, шукаючи міжнародної підтримки.

На прохання прокоментувати слова джерела представниця уряду сказала: "Ми рішуче відкидаємо подібний план. Така можливість (допомоги Іспанії в розмірі 300 млрд євро) не розглядалася і не обговорювалася".

Під вівторок, коли зустрічалися Шойбле і де Гуіндос, прибутковість десятирічних іспанських облігацій досягла максимуму з тих пір, як країна почала використовувати євро, - 7,64%.

Але в четвер після виступу президента Європейського центробанку Маріо Драгі, який сказав, що ЄЦБ готовий діяти для захисту євро, прибутковість знизилася до 6,88%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: