"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ змусить експортерів реалізовувати валютну виручку на міжбанку

П'ятниця, 27 липня 2012, 09:59

Експортери вже восени можуть зіткнутися з обов'язковим продажем валютної виручки.

Ця практика існувала в Україні в період з 1999 по 2005 рік, пише "Комерсант-Україна".

26 липня парламент оприлюднив законопроект №11033, в пояснювальній записці до якого НБУ попередив про загрози для економіки України.

"За даними МВФ, існує високий ризик виникнення чергової кризи, яка може поширитися як на країни з розвиненою економікою, так і на країни з ринками, що формуються", - йдеться в документі. Криза осені 2008 року призвела до різкої девальвації гривні - на 60%. У наступні 2009-2012 роки курс національної валюти до долара США втратив ще 4%".

Реклама:

Запропонований законопроект регулює роботу з валютою суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, по суті, змушуючи експортерів продавати її імпортерам.

Закон дасть НБУ право "впроваджувати на строк до шести місяців вимоги із продажу частини надходжень в іноземній валюті на користь суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності".

Поки експортери не зобов'язані продавати валютну виручку, в законодавстві є лише норма про крайній термін її надходження в Україну - не пізніше 180 днів з моменту митного оформлення товару.

Однак в НБУ хочуть зобов'язати не тільки продавати частину виручки на ринку - а цей показник може бути як 1%, так і 100%, - але і в будь-який момент змінювати строки валютних розрахунків за торговельними операціями.

Такі рішення не стануть несподіванкою для ринку.

Це вже друга спроба влади створити механізм, який дозволив би навіть при відсутності валюти на ринку продовжувати імпорт товарів.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі раніше пропонувало дати НБУ право на підставі власної постанови вводити на шість місяців режим обов'язкового продажу валюти експортерами.

Відзначимо, що в новому документі не вказані причини введення продажу валюти.

Якщо керуватися станом торгового балансу, то обмеження можна вводити в будь-який момент.

Враховуючи досвід кризи 1990-х, не факт, що підприємства не почнуть ухилятися від продажу валюти.

"Ця ініціатива може призвести до зменшення валютної виручки. Експортери будуть намагатися утримувати виручку за кордоном або проводити там всі розрахунки", - упевнений колишній заступник голови Нацбанку Олександр Савченко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: