Іноземні трейдери призупинили закупівлі українських злаків

Четвер, 26 липня 2012, 10:32

25 липня міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк заявив, що зовнішні споживачі знизили закупівлі українського зерна.

"На жаль, на сьогоднішній день Україна експортувала в липні всього 950 тис тонн проти 2 млн тонн в червні. Зовнішні споживачі у зв'язку з різким зростанням цін на зерно призупинили його закупівлю, щоб проаналізувати ситуацію на ринку", - повідомив Присяжнюк, пише "Комерсант-Україна".

У липні ціни на пшеницю в Україні досягли максимуму за останній рік - тільки за минулий місяць її внутрішня вартість зросла на 13,5%, до 238 доларів за тонну (з ПДВ), експортна - на 17,4%, до 310 доларів за тонну (FOB Чорне море).

Внутрішня ціна на кукурудзу підвищилася на 8,4%, до 201 доларів за тонну, експортна - на 14%, до 278 доларів за тонну.

Реклама:

Подорожчання зерна в Україні - наслідок спостережуваного протягом останнього місяця ралі цін на пшеницю і кукурудзу на Чиказькій товарній біржі, обумовленого несприятливими погодними умовами в основних країнах-експортерах зернових, у першу чергу в США.

З середини червня вересневий ф'ючерс на пшеницю виріс на 34% (до 9,4 долара за бушель; близько 345 доларів за тонну), на кукурудзу - на 38% (до 8,2 долара за бушель; 323 долара за тонну).

Українські аграрії і зернотрейдери зараз також не поспішають укладати контракти, розповідає голова Аграрного союзу України Геннадій Новиков.

"Аграрії вважають, що ціни ще не досягли свого піку, а трейдери не хочуть переплачувати, вважаючи, що вони перегріті", - відзначає він.

Присяжнюк не сумнівається, що експорт з України відновиться.

На його думку, в 2012/13 маркетинговому році Україна експортує 20-21 млн тонн.

У минулому році постачання становили 21,8 млн тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: