S&P пророкує труднощі банкам БРІК

Середа, 25 липня 2012, 17:42

Банки країн БРІК (Бразилія, Росія, Індія і Китай) можуть виявитися під тиском у наступні 12-24 місяці.

Про це пише газета "Ведомости" із посиланням на звіт рейтингового агентства Standard & Poor's.

Однак державна підтримка повинна дозволити банкам БРІК протистояти економічним труднощам, відзначають аналітики S&P.

Уповільнення зростання економіки Китаю, Бразилії та особливо Індії може привести до погіршення якості активів банків цих країн і зниження їх прибутку, вказують аналітики агентства.

Реклама:

Російська банківська система, навпаки, продовжить відновлюватися після рецесії 2008-2009 рр.. щонайменше протягом наступних двох років.

Прогноз S&P за рейтингами великих банків Бразилії, Росії і Китаю "стабільний", агентство очікує, що економіки цих країн будуть досить стійкі до глобального спаду, а їх банківські системи продемонструють лише помірне погіршення якості активів і прибутку.

Роль держави особливо сильна в Китаї, Росії та Індії, воно контролює більшу частину банківського сектора цих країн - 80%, 60% і 68% відповідно, говориться у звіті.

У Китаї та Росії зв'язок банків з державою означає, що рейтинги найбільших банків вище характеристик їх власної кредитоспроможності.

Велика ймовірність того, що в разі потреби держава надасть підконтрольним банкам фінансову підтримку.

Банківський сектор Бразилії знаходиться в четвертій групі по градації країнових і галузевих ризиків банківського сектора, це найбільш надійна група серед банківських систем БРІК.

Агентство ранжує банківські системи країн від 1 до 10 як найменш і найбільш ризиковані відповідно, оцінюючи їх за ризиками економічної нестабільності, економічних дисбалансів і кредитному ризику.

Російський банківський сектор як і раніше належить до групи з високими ризиками - сьомої.

У цю групу агентство перевело Росію в листопаді 2011 року, одночасно знизивши оцінку економічного ризику країни також до 7.

Рейтинги Росії та Бразилії залишаються на рівні "ВВВ" з "стабільним" прогнозом, рейтинг Китаю - на рівні "АА-" зі "стабільним" прогнозом. За рейтингом Індії "ВВВ-" S & P зберігає "негативний" прогноз.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: