"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Кабміні вирішили, хто має право постачати населенню газ

Середа, 25 липня 2012, 15:14

Кабінет міністрів затвердив гарантованих постачальників природного газу для споживачів країни.

Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко, передає DT.UA.

Зокрема вирішено, що великим підприємствам і підприємствам теплоенергетики (ТКЕ) газ постачати буде НАК "Нафтогаз України".

А гарантованим постачальником природного газу населенню, бюджетним організаціям і дрібним підприємствам виступлять підприємства з газопостачання та газифікації (міськ- і облгази).

Реклама:

Бойко уточнив, що ухвалення такої постанови обумовлене вступом України в Європейське енергетичне співтовариство та необхідністю уточнити гарантованого постачальника газу, як це випливає із закону України про ринок природного газу.

"В Європі кожен споживач повинен знати, хто йому може поставити газ і куди той може звернутися, щоб йому гарантовано його газ поставили", - сказав Бойко.

Як повідомлялося, у липні 2010 року Верховна рада прийняла закон "Про функціонування ринку природного газу", а у квітні 2012 року - зміни до закону "Про трубопровідний транспорт" щодо реформування нафтогазового комплексу (зобов'язання України при вступі Енергетичне співтовариство).

В ході масштабної приватизації більш як два десятки міськ- і облгазів, в яких держава володіє пакетами акцій, будуть виставлені на продаж протягом липня і серпня.

Інвесторам будуть запропоновані пакети акцій розміром від 0,71% до 26%. При цьому у власності держави залишиться по 25% акцій кожного підприємства.

Зокрема, держава продасть частки в "Миколаївгазі", "Сумигазі", "Дніпропетровськгазі", "Луганськгазі", "Запоріжгазі" і "Кримгазі" (міноритарні частки в цих компаніях належать також структурам Дмитра Фірташа).

Раніше голова ФДМ Олександр Рябченко заявив, що російський "Газпром" є одним з головних претендентів на купівлю державних пакетів акцій газопостачальних компаній.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!