Мінагропрод оцінив втрати селян від посухи майже у 14 мільярдів

Вівторок, 24 липня 2012, 17:29

Втрати українських аграріїв від посушливої спекотної погоди кінця весни - початку літа, за попередніми оцінками, становлять 13,6 млрд гривень.

Про це заявив директор департаменту економічного розвитку та аграрного ринку Міністерства аграрної політики і продовольства Сергій Кваша, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ми говоримо про те, що втрати виробників від погодно-кліматичних умов, за попередніми оцінками, станом на 19 липня загалом по Україні становлять 13,6 млрд гривень. Ці втрати від недобору врожаю порівняно з минулим роком, оцінені в цінах реалізації, які сформувалися на сьогодні", - сказав він.

Кваша зазначив, що найскладніша ситуація в південних регіонах, де недобір пшениці і ячменю, за оцінками міністерства, досяг 5,89 млн тонн на суму 10,223 млрд гривень.

Реклама:

За його словами, найбільших збитків зазнали аграрії Одеської, Дніпропетровської та Херсонської областей.

Він зазначив, що в цих регіонах врожайність зернових у середньому становить 16,2 центнера з гектара, що на 12 центнерів з гектара менше, ніж торік.

Директор департаменту вважає, що зростання цін на зерно може частково компенсувати втрати. Однак це не стосується південних областей, які отримали досить низький урожай.

Він не виключив, що держава виділить допомогу постраждалим регіонам.

Як відомо, з початку літа в Україні встановилася аномально висока температура, що супроводжується тривалою відсутністю опадів. Наразі в країні спостерігається зниження температури, місцями дощі.

Міністерство аграрної політики і продовольства прогнозує врожай зерна цього року 45,3 млн тонн проти рекордних 56,7 млн тонн у 2011 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: