"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банки не можуть отримати від НБУ довгострокові кредити

Вівторок, 24 липня 2012, 12:17

Криза ліквідності не змусила Національний банк активізувати довгострокове кредитування банків.

В I півріччі обсяг заборгованості кредитних установ скоротився всього на 297 млн ​​гривень - до 60,02 млрд гривень, пише "Комерсант-Україна".

За даними НБУ, операцій з регулювання ліквідності банків з початку року проведено на суму 9,4 млрд гривень.

Всі видані регулятором кредити були короткостроковими - максимум на 89 днів.

Реклама:

Піковими в залученні фінансування стали останні два місяці: якщо з 1 січня по 23 травня НБУ видав 2,68 млрд гривень, то з 28 травня по 20 липня - 6,71 млрд гривень.

Довгострокових ресурсів він не надає.

"Нацбанк проводить тендери на рефінансування строком на два-три тижні під 7,5%. Кредити рефінансування на рік також можна отримати через тендери, але їх поки не було. Найтриваліший термін рефінансування - три місяці", - заявляв в середині липня директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвост.

У той же час НБУ активно скуповує у кредитних установ цінні папери - з початку року його портфель ОВДП виріс на 5,8 млрд гривень.

При цьому банкіри продовжують потребувати кошти.

"Основним джерелом довгострокових ресурсів, як і раніше залишаються депозити юридичних і фізичних осіб. Якщо НБУ відновить практику рефінансування банків на один рік і більше, це матиме позитивний вплив на депозитний ринок", - прогнозує директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: