Нацкомісія пропонує позбавляти волі організаторів фінансових шахрайств

Вівторок, 24 липня 2012, 09:36

23 липня Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сфері ринку фінансових послуг, оприлюднила проект змін до Кримінального кодексу.

Запропоновано доповнити його ст. 190-1 про те, що "створення, сприяння діяльності, пропозиція участі, рекламування пірамідальної схеми" буде каратися громадськими роботами до 240 годин, виправними роботами на строк до двох років або обмеженням волі на строк до трьох років, пише "Комерсант-Україна".

Якщо злочин буде скоєно повторно або за попередньою змовою осіб, покарання буде суворішим: виправні роботи на строк від одного до двох років, обмеження волі до п'яти років або позбавлення волі до трьох років.

Регулятор вважає цю проблему актуальною.

Реклама:

"Останнім часом в Україні різко почастішали випадки шахрайства за допомогою пірамідальних схем", - говориться в пояснювальній записці до проекту.

Пірамідою буде вважатися "надання фізичною особою в розпорядження іншим особам фінансових активів в обмін на отримання можливості отримати фінансову вигоду за рахунок залучення фінансових активів інших фізосіб в пірамідальну схему та їх перерозподілу на користь такої особи".

Найближчим часом проект закону буде переданий для узгодження до МЗС, Мінекономрозвитку, Мінфіну, СБУ, Держслужби фінмоніторингу, а також в НКЦПФР і Мін'юсту.

"В українському законодавстві немає визначення, що таке "фінансова піраміда", і, відповідно, покарати за її створення поки не можна", - пояснює старший партнер адвокатської компанії "Кравець, Новак і партнери" Ростислав Кравець.

До того ж проекти "МММ-2011" і "МММ-2012", проти яких виступає влада, не є зареєстрованими організаціями, а їх учасники не укладають між собою ніяких договорів.

Активна боротьба з пірамідами розгортається не тільки в Україні.

У Росії рекламу фінансових пірамід запропоновано прирівняти до пропаганди наркотиків, а їх організаторів - залучати за статтею про протизаконну підприємницьку діяльність.

Фінансові піраміди нелегальні і прямо заборонені у багатьох країнах, наприклад, в США, Великобританії, Канаді, Китаї, Австралії, Бразилії, Туреччині, а також майже у всіх європейських країнах.

В системі МММ вважають, що їхні дії не підпадають під дію кримінального права.

"У МММ особи обмінюються між собою засобами, ніхто нікому нічого не обіцяє, рішення про участь кожен приймає сам, - відзначає сотник, який представився Михайлом Суботіним. - У наших інформаційних точках ніхто не агітує вступати в МММ: учасники структури просто розповідають всім бажаючим про принципи роботи системи".

У зв'язку з тим що прямої заборони фінансових пірамід в пострадянських країнах поки не було, дії організаторів сумнівних схем могли кваліфікуватися як шахрайство або незаконне підприємництво.

Проте навіть за цими статтями залучити організаторів до відповідальності було надзвичайно складно.

"Фінансові піраміди були в основному юрособами (приклад: King` s Capital). Незрозуміло, чому Нацкомфінпослуг робить акцент лише на фізосіб", - зазначає Кравець.

При цьому знайти організаторів в ході боротьби з пірамідами дуже складно, легше порушити справи проти рядових учасників.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: