"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Moody's оновило сценарій розвитку банківських систем країн СНД

Понеділок, 23 липня 2012, 16:24

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service внесло зміни до свого сценарного аналізу, який використовується щодо банків Росії та країн СНД, врахувавши в ньому статистичні дані щодо дефолтів і відновлень, накопичені агентством за останні роки.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на прес-службу Moody's.

"Зміни відіб'ють у сценаріях поточні макроекономічні очікування агентства, а також висновки, зроблені після нещодавніх криз", - ідеться у звіті Moody's.

Хоча результати, отримані за допомогою нових версій сценаріїв, є більш критичними, ніж раніше, що відображає загальне посилення ризиків операційного середовища, тим не менш, за базовим сценарієм агентства, капіталізація банків країн СНД до кінця 2012 року залишиться вище мінімального регулятивного рівня, встановленого в різних країнах у розмірі 8-10%.

Реклама:

Аналітики Moody's вважають, що такі показники відображають хороший рівень поновлюваних доходів банків та достатній рівень їх резервів на можливі втрати за позиками.

Проте агентство не очікує, що, зіткнувшись із труднощами, описаними в базовому сценарії, банки почнуть збільшувати резервне покриття в міру зниження якості своїх активів.

Банки, радше, віддадуть перевагу реструктуризації проблемних кредитів, як вони і робили під час кризи 2008-2009 років.

Разом із тим, у разі реалізації негативного сценарію агентства Moody's, вірогідність якого поки невисока, але яка може зрости у разі ескалації боргової кризи зони євро, коефіцієнт достатності капіталу більшості банківських систем країн СНД опуститься нижче регулятивного мінімуму, сигналізуючи про необхідність надання банкам капітальної підтримки.

Ані базовий, ні негативний сценарії агентства не враховують можливість отримання банками зовнішньої капітальної підтримки, обидва сценарії базуються тільки на власній здатності банків генерувати капітал.

Рейтинги, що привласнюються в даний час російським банкам і банкам країн СНД, вже містять у собі результат зміни параметрів базового сценарію.

Однак рейтинги банків СНД, імовірно, перейдуть у більш низьку категорію в разі підвищення ймовірності реалізації негативного сценарію і його зближення його параметрів з базовим сценарієм.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!