"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Багаті ховають 21 трильйон доларів в офшорах - дослідження

Понеділок, 23 липня 2012, 10:07

Не менше 21 трлн доларів було заховано на рахунках надбагатої світової еліти в різних офшорних зонах на кінець 2010 року.

Про це йдеться в дослідженні, виконаному за замовленням організації Tax Justice Network, яка бореться проти ухилення від податків, пише ВВС.

Число, рівне сумі ВВП США і Японії, міститься в доповіді The Price of Offshore Revisited колишнього головного економіста консалтингової фірми McKinsey Джеймса Генрі.

За його словами, ця цифра представляє консервативну оцінку; він допускає, що реальний розмір прихованих від оподаткування багатств може досягати 32 трлн доларів.

Реклама:

Деякі експерти поставили під сумнів висновки Генрі, визнавши його оцінки сильно завищеними.

"Ясно, що десь приховані значні суми, але що робити з такою кількістю грошей?" - здивувався фахівець з податків і радник британського уряду Джон Уайтинг.

Генрі враховував тільки грошові кошти, що зберігаються на банківських та інвестиційних рахунках, а не інші активи, такі як нерухомість або яхти.

Він використовував дані Банку міжнародних розрахунків у Базелі, Міжнародного валютного фонду, Світового банку та національних урядів.

Проблема ухилення від сплати податків має нову гостроту в багатьох розвинених країнах, які переживають більш-менш серйозну фіскальну нестійкість.

Влада деяких країн, наприклад Німеччини, навіть пішла на виплату винагороди за інформацію про можливих неплатників податків.

Tax Justice Network ("мережа податкової справедливості"), організація, що фінансувала дослідження Генрі, виступає за ліквідацію офшорних зон, куди можна виводити надприбутки.

Генрі особливо відзначає, що переміщати гроші по всьому світу надбагатим допомагає "працьовитий рій професійних помічників зі сфери приватного банківського обслуговування, юридичних, бухгалтерських та інвестиційних послуг".

"Податкові надходження, які недоотримуємо виходячи з наших оцінок, величезні. Вони достатні для того, щоб істотно виправити фінансове становище багатьох країн", - підкреслив автор доповіді.

"З іншого боку, це дослідження - по-справжньому гарна новина. Світ тільки що знайшов велику купу фінансових ресурсів, з яких можна почерпнути кошти для вирішення наших найбільш невідкладних проблем", - додав Генрі.

У доповіді особливо наголошується, що надбагаті громадяни в цілому бідних країн, що розвиваються теж активно користуються офшорами, завдаючи відчутної шкоди бюджетам цих держав.

За оцінкою Генрі, з 1970-х років по 2010 рік громадяни 139 країн, що розвиваються вивели в офшори від 7,3 трлн до 9,3 трлн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: