ПФТС можуть віддати під контроль менеджеру "Української біржі"

Понеділок, 23 липня 2012, 09:34

"Московська біржа ММВБ-РТС", що володіє 50% +1 акцією фондової біржі ПФТС, готується змінити главу правління "дочки".

Про це повідомив один з членів делегації фондового регулятора, яка минулого тижня зустрічалася в Москві з представниками біржі "ММВБ- РТС", пише "Комерсант-Україна".

Цю інформацію підтвердили кілька членів наглядової ради ПФТС.

Вони сказали, що в ході засіданні 26 липня наглядова рада біржі має намір розглянути питання непродовження дворічного контракту з головою правління Олександром Скляровим (його термін закінчується 10 серпня) та обрання нового керівника.

Реклама:

Москва вже запропонувала членам наглядової ради ПФТС обрати на цю посаду заступника голови правління "Української біржі" Євгенія Комісарова.

"Московська біржа ММВБ-РТС" контролює 43% капіталу "Української біржі", але прямо володіє 22,44%. Наскільки нам відомо, ініціатором зміни голови правління виступила московська біржа, яка запропонувала тільки одну кандидатуру - Євгенія Комісарова", - повідомила генеральний директор ІК "Альтана Капітал", член наглядової ради ПФТС Олена Амітан.

За даними видання, інший акціонер біржі має намір висунути ще двох кандидатів - членів правління біржі ПФТС Ігоря Селецького та Богдана Лупія.

"На "Московської біржі ММВБ-РТС" поки утримуються від коментарів", - сказали на майданчику.

Богдан Лупій вважає, що призначення представника "Української біржі" керівником ПФТС в умовах, коли до цих пір не визначено майбутнє бірж, є передчасним і несе ризики.

"У площині діяльності біржі ПФТС це ризики втрати наявних у неї ринків, динаміки створення фінансових продуктів. З точки зору акціонерного законодавства - декапіталізація або зниження вартості акцій ПФТС, що належать міноритаріям", - припускає він.

Олександр Скляров розповів виданню, що від одного з акціонерів йому надійшла пропозиція "полюбовно" припинити співпрацю з біржею: "Мені було сказано, що мажоритарний акціонер ПФТС планує знизити рівень свого представництва в Україні. Ті високі завдання, які ставилися переді мною два роки тому, вже неактуальні. Ніяких претензій до мене не звучало, більш того, було сказано, що моєю роботою і роботою команди в цілому задоволені".

Керівник майданчика припустив, що в списку кандидатів на його місце, який винесуть на голосування, можуть виявитися не тільки троє названих людей.

"Питання зовсім не в персоналіях, а в подальшому існуванні ПФТС як такої. Деяким акціонерам потрібен керівник біржі, який погодиться, по суті, згорнути діяльність ПФТС - провести делістинг акцій, розірвати договори з вендорами і зробити інші дії - те, чому останні місяці протидіє нинішнє правління ПФТС", - додав Скляров.

Далі він має намір "спостерігати і брати участь, як акціонер ПФТС, в процесі консолідації бірж".

Боротьба йде за істотну частку організованого ринку.

За даними НКЦПФР, з 4 січня по 16 липня на ПФТС було укладено угод з цінними паперами на 53,91 млрд гривень, що дозволило майданчику утримати лідерство на українському ринку з часткою в 47,9%.

Друге місце займає дніпропетровська "Перспектива" - 41,21 млрд гривень.

"Українська біржа" займає третє місце з обсягом торгів 15,34 млрд гривень (13,6%).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!