"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Аналітики кажуть, що світу загрожує нова продовольча криза

П'ятниця, 20 липня 2012, 20:41

Світ зіткнувся із загрозою продовольчої кризи: найпосушливіше літо в США за 50 років і несприятливі погодні умови в інших країнах вже підштовхнули ціни на багато видів сільгосппродукції до рекордних позначок.

До рекорду подорожчали 19 липня кукурудза і боби сої, перевищивши пікові ціни, зафіксовані в період попередньої продовольчої кризи в 2007-2008 роках, передають "Вести экономика".

Оскільки США забезпечують майже половину світового експорту кукурудзи і значну частку експорту бобів сої та пшениці, в період минулої кризи висока вартість продуктів харчування та їх дефіцит призвели до продовольчих бунтів більш ніж у 30 країнах.

Також дефіцит рослинної їжі безпосередньо може позначитися на вартості м'ясної продукції, оскільки кукурудза і соя широко використовуються для кормів у тваринництві.

Реклама:

Пшениця поки ще не досягла історичного максимуму ціни, проте за останній місяць вона подорожчала більш ніж в півтора рази.

"Потенційні наслідки зростання цін на продовольство можуть мати вельми драматичні наслідки, особливо для найбільш уразливих і бідних верств населення, які витрачають на продукти харчування до 75% доходу", - висловив стурбованість глава ФАО (Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН) Жозе Граціану да Сілва.

У 2007-2008 роках число голодуючих і недоїдаючих у світі перевищувало 1 млрд людей, відповідно в цьому році може йтися про більш серйозну катастрофу.

Однак низка аналітиків вважає, що високі запаси рису і в меншій мірі пшениці допоможуть згладити ситуацію.

Нагадаємо,нещодавно Мінсільгосп США знизив прогноз урожаю зерна в Україні на 3,3%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: