Берлін заборговував трильйон євро за кредитом 450-річної давнини

П'ятниця, 20 липня 2012, 20:26

У невеликому німецькому містечку Міттенвальд, що за 30 км на південний схід від Берліна, нещодавно виявили в архівах укладений в 1562 році кредитний договір.

Згідно з документом, Міттенвальд виділив німецькій столиці займ у розмірі 400 гульденів, передає "Укрінформ" з посмланням на Berliner Zeitung.

Як пише газета, договір був укладений місцевим істориком Вірою Шмідт.

Враховуючи, що кредит був виданий під 6% річних, сьогодні чистий борг Берліна перевищує 11,2 тис гульденів (112 млн євро).

Реклама:

Але це не все. Якщо до нього додати інфляцію за більш як чотири століття і композиційний відсоток, то заборгованість буде приблизно 1 трлн євро.

Проте Берліну, який сьогодні винен різним кредиторам 63 млн євро, швидше за все, не доведеться шукати гігантську суму грошей.

Річ у тім, що на борговій розписці відсутня печатка, що робить документ недійсним. Хоча історики стверджують, що печатка на подібних документах рідко використовувалася до XVII століття.

На думку чиновників німецької столиці, Берлін вже частково погасив свій борг Міттенвальду. Святковий гульден, випущений в 1539 році, був нещодавно подарований невеликому місту міністром фінансів Берліна Ульріхом Ніссбаумом.

Якщо цей гульден виставити на продаж, то монета із золота може бути продана за 100 тис євро.

Тим часом з'ясувалося, що цей кредитний договір "виявлявся" до цього вже не раз і Міттенвальд багато разів звертався до Берліна з пропозицією погасити багатовікову заборгованість.

Згідно з даними місцевих ЗМІ, Міттенвальд приблизно кожні 50 років починаючи з 1820-го оголошує про непогашений борг.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: