"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Європу "напружує" газова дискусія України та Росії

П'ятниця, 20 липня 2012, 13:14

Очільники ЄС Жозе Мануель Баррозу та Кетрін Ештон застерігають Україну і Росію від можливої "газової" кризи внаслідок довготривалої дискусії щодо ціни на газ.

Про це вони заявили в інтерв’ю "Центру Разумкова".

"Важливо, щоб поточні переговори України та Росії щодо зниження ціни на газ не завадили виконанню Україною зобов’язань згідно з Договором про Енергетичне Співтовариство та не загрожували постачанню газу до Європи", - сказали Баррозу та Ештон.

Вони наголосили, що ЄС, Україна та Росія спільно зацікавлені в безперебійному функціонуванні ланцюга від виробника через транзитну країну до споживачів у Європі.

Реклама:

При цьому Баррозу та Ештон підкреслили, що хоча тристороння співпраця в енергетиці на взаємовигідних умовах привертає багато уваги, відносини ЄС з Україною в жодному разі не перебувають у тіні його відносин з Росією.

Вони також нагадали про "газову" кризу, що виникла між Росією та Україною у 2009 році.

"На жаль, ми маємо досвід проблем в енергетичних відносинах України та Росії. Страждав від цього і ЄС. Багато європейців добре пам’ятають газову кризу січня 2009 р. Ми раді, що було знайдено вихід у вигляді угоди між "Нафтогазом України" та "Газпромом", - вважають вони.

"Ми дуже уважно стежимо за розвитком відносин між Україною та Росією. Ключовий компонент цих відносин - енергетичні відносини. Україна - крупний імпортер природного газу з Росії і країна-транзитер газу, що постачається до ЄС", - зазначили Баррозу та Ештон.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!