Apple заплатить китайцям 60 мільйонів за право продавати iPad

Понеділок, 2 липня 2012, 16:07

Американська Apple погодилася заплатити китайській компанії Proview Technology 60 млн доларів.

Про це йдеться у заяві Верховного народного суду китайської провінції Гуандун, в якому розглядався позов Proview Technology, пишуть "Ведомости" з посиланням на The Wall Street Journal.

Компанії підписали мирову угоду. Proview Technology відкликає свій позов, і тепер Apple зможе безперешкодно продавати свої планшети iPad на території Китаю.

Apple вже перерахувала на рахунок суду 60 млн доларів, які після завершення всіх формальностей перейдуть до Proview Technology.

Реклама:

Виробник моніторів Proview Technology звинувачував Apple в порушенні її прав на торговельну марку iPad.

Китайська компанія зареєструвала її в Китаї ще в 2001 році.

Правда, Apple викупила права на це найменування у "дочки" Proview Technology - тайванської Proview Taipei, яка зареєструвала торговельну марку iPad роком раніше, ніж її материнська компанія.

Proview Technology стверджувала, що в материковому Китаї правами на iPad володіє саме вона і що угода з Proview Taipei недійсна в цій частині країни.

Суд прийняв сторону Proview Technology незважаючи на те, що представники Apple стверджували, що права на торговельну марку iPad купувалися у Proview Taipei з санкції материнської компанії.

Взимку цього року суд визнав права Proview Technology на iPad, і Apple довелося призупинити продажі свого планшета в Китаї, тоді як саме ця країна є для Apple другим за виручкою ринком після США, говорив нещодавно гендиректор Apple Тім Кук.

Сама Apple використовує схожі методи для заборони продажу конкуруючих продуктів в різних країнах.

Зокрема, американська компанія звинувачує південнокорейську Samsung у порушенні патентів і намагається через суд заблокувати продаж її пристроїв - смартфонів Galaxy і планшетів Galaxy Tab.

Нещодавно Apple вдалося домогтися суттєвої перемоги в цьому конфлікті: Окружний суд Сан-Хосе заборонив продаж планшетів Galaxy Tab 10.1 на території США, так як в них використовуються патенти, що належать Apple.

"Не може бути збігом, що деякі продукти Samsung по багатьом параметрам повторюють iPhone і iPad - від форми, користувальницького інтерфейсу до упаковки", - йшлося в прес-релізі Apple.

В Samsung вважають, що рішення суду робить недоступними високотехнологічні продукти для жителів США.

2 липня стало відомо, що американський суд тимчасово заборонив Samsung продавати або ввозити в США смартфон Galaxy Nexus, повідомляє агентство Bloomberg.

У 2011 році Apple вдалося заборонити продаж Galaxy Tab 10.1 в Німеччині, проте Samsung перейменувала свій планшет в Galaxy Tab 10.1N, і суд не став поширювати свою заборону і на його продаж.

Зараз Apple і Samsung продовжують судитися в дев'яти країнах світу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: