На світовому ринку IPO триває спад активності

Понеділок, 2 липня 2012, 11:48

Умови на глобальному ринку IPO залишаються нестабільними через кредитну кризу в Європі, зростаючих побоювань ослаблення темпів зростання китайської економіки, а також сигналів уповільнення відновлення підйому в США.

Все це створює несприятливе підґрунтя для первинних розміщень, у зв'язку з чим, кількість IPO у другому кварталі 2012 року склала лише 201, що більш ніж удвічі менше показника того ж періоду 2011 року (428 угод), повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на дані дослідницької компанії Dealogic.

Загальний обсяг угод у квітні-червні 2012 року склав близько 40,1 млрд доларів порівняно з 62,4 млрд доларів роком раніше.

Прогноз для світового ринку IPO є в кращому випадку невизначеним, і в гіршому - похмурим.

Реклама:

"Компаніям все складніше виводити акції на IPO. Ми вважаємо, що ринок залишиться в такому стані доти, поки не відбудеться позитивного руху в плані макроекономічної середовища", - відзначає аналітик Credit Suisse Group Девід Хермер.

Скорочення кількості та обсягів IPO на світовому ринку в річному обчисленні відзначається з третього кварталу 2011 року і характерне для більшості регіонів.

Обсяг угод у другому кварталі 2012 року, навіть з урахуванням 16 млрд доларів, залучених Facebook Inc., був нижче показника, зафіксованого на emerging markets у квітні-червні 2010 року.

Навіть Китай, який був лідером ринку IPO c 2009 року, погіршив свої позиції на тлі побоювань інвесторів щодо перспектив економіки країни та їх небажання вкладатися в китайські акції.

У другому кварталі 2012 року китайські компанії провели 74 IPO, в рамках яких було залучено 7,2 млрд доларів. Роком раніше кількість угод склала 100, обсяг залучених коштів - 14,2 млрд доларів.

Тим не менш, активність на китайському ринку IPO була вищою, ніж в Європі, де було проведено лише 27 первинних розміщень акцій на загальну суму 808 млн доларів. У другому кварталі 2011 року європейські компанії провели 111 IPO на 25 млрд доларів.

Ринок США виявився єдиною світлою плямою. У цій країні в квітні-червні було проведено 30 IPO на 22,5 млрд доларів, у тому числі рекордне за обсягом розміщення Facebook, у порівнянні з 31 угодою на 9,1 млрд доларів роком раніше.

"Третій квартал року завжди дуже складний, проте цього року він буде ще складнішим, враховуючи наслідки розміщення Facebook. Четвертий квартал зазвичай досить хороший, тим не менш, як і раніше присутня невизначеність, пов'язана з тим, що на нього припадуть вибори в США, крім збереження проблем в Європі. Найкраще, що можна сказати про четвертий квартал, це те, що ми сподіваємося, незважаючи на невизначеність ", - відзначає старший керуючий директор інвесткомпанії Evercore Partners Inc. Пол Денінгер.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: